Τουρκία: Νέα γενναία μείωση επιτοκίων μετά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

Τουρκία: Νέα γενναία μείωση επιτοκίων μετά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

Σε ακόμη μία μείωση των επιτοκίων κατά 250 μονάδες την 3η σε διάστημα 4 μηνών προέβη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο του 14%, ενθαρρυμένη από τα στοιχεία για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και θέλοντας να δώσει ώθηση στην οικονομία, που αν και δεν βρίσκεται πια στην περσινή δίνη, εξακολουθεί να απειλείται με ήπια ύφεση.


Δεν είναι τυχαίο ότι η χθεσινή απόφαση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας ήρθε μετά την άρση των κυρώσεων από την Ουάσιγκτον εξαιτίας της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το πιο ευνοϊκό κλίμα και η άμβλυνση των πιέσεων στην λίρα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας από τον Ιούλιο έχει επιδοθεί σε δραστικές μειώσεις των επιτοκίων υπό την πίεση και του Ταγίπ Ερντογάν, που έχει επανειλημμένα δηλώσει εχθρός των επιτοκίων. Στις 22 Ιουλίου μειώνει το βασικό επιτόκιο κατά 425 μονάδες, από το 24% στο 19,75%, στις 12 Σεπτεμβρίου κατά 325 μονάδες, διαμορφώνοντάς το στο 16,50%, επίπεδο από το οποίο έπεσε στο 14% χθες, με τους αναλυτές να ανέμεναν ευρέως μία μείωση 100 μονάδων.


Στην ανακοίνωση της τράπεζας το διοικητικό συμβούλιό της εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας, τονίζοντας πως μετά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις στις οποίες έχει προβεί, αναμένει ο πληθωρισμός στο τέλος του τρέχοντος έτους να διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.


Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος και ανάκαμψη το 2020.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ