Τουρκία: Σήμερα οι ετυμηγορίες στη δίκη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Τουρκία: Σήμερα οι ετυμηγορίες στη δίκη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Μια μαζική δίκη, μία από τις πολλές για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, πλησιάζει στην κατάληξή της καθώς δικαστήριο της Άγκυρας αναμένεται να απαγγείλει σήμερα την ετυμηγορία του για τους 497 κατηγορουμένους.


Η δίκη αυτή, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2017, είχε 243 ακροαματικές διαδικασίες.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι άλλοτε ανώτεροι αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς, σημειώνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 90 από τους κατηγορούμενους και βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε πολλούς άλλους.

Πρότεινε επίσης να αθωωθούν 264 από τους κατηγορούμενους και να συνεχιστεί η δίωξη σε βάρος 11 προσώπων που φυγοδικούν, σύμφωνα με το Ανατολή.
Οι κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της τουρκικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου TRT, και ανάγκασαν παρουσιαστή να διαβάσει σε απευθείας μετάδοση ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών. Τους προσάπτεται επίσης απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και ότι ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι 104 εξ αυτών βρίσκονται ήδη στις φυλακές, ενώ 11 δικάζονται ερήμην.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλά Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος και έχουν χαρακτηρίζει το θρησκευτικό του τάγμα τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ιεροκήρυκας, άλλοτε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απομάκρυναν πάνω από 100.000 από τον κρατικό μηχανισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 21.000 εξ αυτών ανήκαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

Από τις 289 δίκες που αφορούν την απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος, οι 14 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS