Τουρκία: Συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι απειλές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ - Ο Ερντογάν ζητά επίμονα συνάντηση με τον Μπάιντεν

Τουρκία: Συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι απειλές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ - Ο Ερντογάν ζητά επίμονα συνάντηση με τον Μπάιντεν

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει μέχρι την πραγματοποίηση της Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να φέρει στο τραπέζι τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Ωστόσο, το ζήτημα που φαίνεται πως βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη είναι η ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αρνείται η Άγκυρα πεισματικά.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος έχει εντείνει τις προσπάθειες του τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εξελίξεις γύρω από την πραγματοποίηση του ραντεβού των δύο προέδρων, αλλά και το αποτέλεσμα που θα υπάρξει στην περίπτωση που γίνει η συνάντηση, θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι ο νέος κύκλος των τουρκικών προκλήσεων εναντίον της χώρας μας ξεκίνησε κατόπιν της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. 

Θεωρείται βέβαιο πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα παζαρέψει το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να κερδίσει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν τα περισσότερα από τα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν γίνουν αποδεκτά, τότε πιθανότατα ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα θέσει ζήτημα αποστρατικοποίησηςτων ελληνικών νησιών.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο να μετατρέψει την Σύνοδο Κορυφής σε βήμα ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον της χώρας και ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. 

Ακόμα, σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως είναι υπέρ των ανοιχτών διαύλων μεταξύ των χωρών, αλλά επισημαίνει και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική αντιπροσωπία είναι έτοιμη να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, υπενθυμίζοντας την επιστολή που έστειλε η χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία κατέρριψαν όλους τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Παράλληλα, η Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια έχει ισχυροποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις συμμαχίες της, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία.


Συνεχείς απειλές

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. 

«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό το λάθος», επισήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, καθώς μόνο χθες καταγράφηκαν 36 παραβιάσεις, που έγιναν πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ