Τουρκία: Στους 38 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες – Ο Ερντογάν στις πληγείσες περιοχές

Τουρκία: Στους 38 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες – Ο Ερντογάν στις πληγείσες περιοχές

Στους 38 νεκρούς έφθασε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στην Τουρκία καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση τυχόν επιζώντων στις πληγείσες περιοχές στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κοτζά, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι 32 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στην επαρχία της Κασταμονής κι άλλοι έξι στη γειτονική περιοχή της Σινώπης από τις φονικές πλημμύρες.

Άγνωστος αριθμός ατόμων εξακολουθούν να αγνοούνται με τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Χασάν Μπαλτατζί να δηλώνει σε τοπικό δίκτυο ότι κάτοικοι επικοινώνησαν με τις Αρχές ζητώντας πληροφορίες για 329 άτομα, των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται.

Στη ζώνη καταστροφής ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ακύρωσε εορταστικές εκδηλώσεις για την 20η επέτειο του κόμματός του, του AKP, επισκέφθηκε μία από τις πλέον πληγείσες πόλης, την Κασταμονή, όπου παρέστην στην κηδεία θυμάτων και προσευχήθηκε μαζί με μερικές εκατοντάδες κατοίκων. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε το συντομότερο δυνατό και θα αναγεννηθούμε από τις στάχτες», είπε στο πλήθος. «Δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω αυτούς που χάθηκαν, αλλά το κράτος μας έχει τα μέσα και τη δύναμη να αποζημιώσει αυτούς που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα», συμπλήρωσε.


Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε δεχθεί μαζικά πυρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή πέταγε πακέτα με τσάι σε πυρόπληκτους κατά την επίσκεψή του στα τέλη Ιουλίου σε μια από τις περιοχές της νότιας Τουρκίας που σάρωσαν οι πυρκαγιές. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα ανοικοδομηθούν κατεστραμμένες κατοικίες, δρόμοι και γέφυρες. «Όπως πολλές περιοχές του πλανήτη και η χώρα μας πλήττεται εδώ και λίγο διάστημα από φυσικές καταστροφές. Τα ίδια συμβαίνουν στην Αμερική, τον Καναδά, τη Γερμανία κι άλλες περιοχές της Ευρώπης», είπε.

Μεγάλες οι καταστροφές από τις πλημμύρες
Οι σαρωτικές πλημμύρες, που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη μετά από καταρρακτώδεις βροχές σε επαρχίες της βόρειας Τουρκίας, κατέστρεψαν σπίτια και γέφυρες και παρέσυραν αυτοκίνητα, ενώ πάνω από 1.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους – ορισμένους μάλιστα τους παρέλαβαν ελικόπτερα από τις στέγες των κατοικιών τους.

Στην επαρχία της Κασταμονής ορμητικός χείμαρρος πλημμύρισε την πόλη Μποζκούρτ, και αρκετές σοροί θυμάτων ξεβράστηκαν στις ακτές, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Halk TV, που μετέδωσε εικόνες ατόμων που μετέφεραν πτώμα σε σακούλα σε μια παραλία. Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν την κατάρρευση γεφυρών από τα ορμητικά νερά και δρόμους να πλημμυρίζουν με λασπόνερα. Κάπου 200 χωριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι χθες, σύμφωνα με τις Αρχές.

Βράζει η οργή στις πληγείσες περιοχές
Το καζάνι της οργής βράζει στις πληγείσες κωμοπόλεις και πόλεις της βόρειας Τουρκίας με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι οι Αρχές δεν τους προειδοποίησαν εγκαίρως για τους κινδύνους της επικείμενης κακοκαιρίας.


Ο κάτοικος του Μποζκούρτ, Γιλμά Ερσεβενλί, δήλωσε στο δίκτυο NTV ότι εγκατέλειψε με το αυτοκίνητό του το σπίτι για να μετακινηθεί σε ασφαλή περιοχή καθώς ανέβαινε η στάθμη των υδάτων από τις πλημμύρες, αλλά παρασύρθηκε με το ΙΧ του και κατάφερε να σωθεί γαντζωμένος σ’ ένα δέντρο, που είχαν επίσης ξεριζώσει τα ορμητικά νερά. «Λίγο έλειψε να σκοτωθώ, προσπαθώντας να σώσω το αμάξι μου», είπε.

Η καταστροφή από τις πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα σημειώθηκε την ώρα που η Τουρκία έθετε υπό έλεγχο τις φονικές πυρκαγιές με τα οκτώ θύματα και τις τεράστιες αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις στα νότια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ