Τουρκία – ΗΠΑ: Συνομιλία Καλίν με Σάλιβαν για «τη ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραΐμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, συνομίλησαν χθες Τρίτη και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους «να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε ότι ο Καλίν δήλωσε στον Σάλιβαν πως η Τουρκία θα προσφέρει «κάθε είδους υποστήριξη» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Ερντογάν την Πέμπτη στη χώρα «θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματίας».

Η Τουρκία είχε προτείνει τον Νοέμβριο να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν τον Ιανουάριο ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοικτές στην πρόταση της Άγκυρας.

Η Τουρκία συνορεύει στη Μαύρη Θάλασσα και με τις δύο χώρες, ενώ έχει και καλές σχέσεις με αυτές. Τους έχει ζητήσει να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση και έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι μια επέμβαση στην Ουκρανία δεν θα ήταν συνετή.

Το TRT Haber μετέδωσε επίσης ότι Καλίν και Σάλιβαν αναφέρθηκαν και στις συνομιλίες που διεξάγονται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS