Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου «γκρεμίζει» τον Ερντογάν -Προβάδισμα 13,6 μονάδων σε νέα δημοσκόπηση

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου «γκρεμίζει» τον Ερντογάν -Προβάδισμα 13,6 μονάδων σε νέα δημοσκόπηση

Αέρα στα πανιά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 6ης Μαϊου δίνει μια νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία.

Στο ερώτημα «ποιον εκ των Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν θα ψηφίζατε;» που έθεσε η ORC Research στην πρώτη σφυγμομέτρηση αφότου ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος εξασφάλισε το χρίσμα της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει την προεδρία, ο «Τούρκος Γκάντι», όπως είναι το παρατσούκλι του Κιλιτσντάρογλου κερδίζει την αναμέτρηση με διαφορά 13,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Kilicdaroglu Erdogan poll.jpg

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το Σάββατο έως τη Δευτέρα το 56,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Εθνικής Συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου, ενώ μόλις το 43,2% τον Ερντογάν, που παραμένει εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία στην Τουρκία.

Με τη νέα αυτή σφυγμομέτρηση πνέει πλέον άνεμος αισιοδοξίας στο «τραπέζι των έξι» καθώς μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ψαλιδισμένες τις πιθανότητες επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου, και έδιναν μεγαλύτερη δυναμική στους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς σε μια πιθανή αναμέτρησή τους με τον Ερντογάν.

Κλειδί η στάση του φιλοκουρδικού HDP

Μετά την εξασφάλιση του χρίσματος της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης ο Κιλιτσντάρογλου δέχθηκε βροχή συγχαρητηρίων μηνυμάτων από τους επικεφαλής κομμάτων εκτός της συμμαχίας, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ευρύτερης στήριξής του στις κάλπες που θα στηθούν σε δύο μήνες στην Τουρκία.

Το σημαντικότερο θετικό σημα ήρθε από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το δεύτερο μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα μετά το CHP του Κιλιτσντάρογλου, με τoν συνεπικεφαλής του, Μιτχάτ Σαντζάρ να αφήνει σε συνέντευξή της στο δίκτυο Haberturk ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας. «Στόχος μας είναι να επιτευχθεί συμβιβασμός που θα διασφαλίσει μια δημοκρατική αλλαγή. Ο κύριος στόχος μας είναι να φέρουμε τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Περιμένουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα», είπε.

Aλλά και η έτερη ηγέτης του HDP, Περβίν Μπουλντάν, έστειλε σήμα πιθανής στήριξης του Κιλιτσντάρογλου. «Θα επαναξιολογήσουμε την πολιτική μας για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου τις προσεχείς μέρες ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε σε συγκέντρωση με βουλευτές του κόμματος στην Άγκυρα την Τρίτη. Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ασκεί ακομη επιρροή μολονότι παραμένει εδώ και έξι χρόνια στη φυλακή, είπε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι καλοδεχούμενος από το HDP για διαπραγματεύσεις. «Το HDP είναι ένα κόμμα που συγκεντρώνει έξι εκατομμύρια ψήφους. Δεν μπορείς να τους αγνοήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Οζγκούρ Οζέλ, επικεφαλής της ΚΟ του CHP.

H υποστήριξη του HDP θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση των εκλογών, όπως και στις τοπικές του 2019, που βοήθησε το CHP να αλώσει μεγάλους δήμους, όπως της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας από το AKP του Ερντογάν.

Αυξάνεται η υποστήριξη προς τον Κιλιτσντάρογλου από την ευρύτερη αντιπολίτευση

Ο Κιλιτσντάρογλου δέχθηκε τα συγχαρητήρια και άλλων αρχηγών κομμάτων, όπως του Ερκάν Μπας, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TIP), και του Οντέρ Ισλεγιέν του Αριστερού Κόμματος. Ο Ερτζουμέντ Ακντενίζ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, τόνισε στην εφημερίδα Evrensel ότι «είναι πλέον πιο σημαντικό να πάμε στις προεδρικές εκλογές με έναν υποψήφιο [της αντιπολίτευσης]. Και πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε «να ανοίξει ένα πεδίο κοινωνικής συναίνεσης».

Για τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης, Μπερκ Εσέν, ένα άνοιγμα του Κιλιτσντάρογλου προς το HDP μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις από το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ. Σημείωσε δε ότι ακόμη και με την υποστήριξη άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, το στοίχημα για τον Κιλιτσντάρογλου θα είναι να κερδίσει ψήφους απο΄τη συντηρητική βάση του AKP του Ερντογάν. «Δεν μπορείς να νικήσεις στις εκλογές μόνον με την υποστήριξη του CHP και του HDP», τόνισε.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS