Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Το νέο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Το νέο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο

Δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, όπου αναμένεται να δώσει το «παρών» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα και τραβάει το σχοινί.

Τελευταίο προκλητικό χτύπημα αποτέλεσε η υπογραφή νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου συνεργασίας» για τους υδρογονάνθρακες. Η νέα κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία διαμήνυσε σε αυστηρούς τόνους, ότι «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί «με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

«Παράνομο και άκυρο»

Η Αθήνα αναφέρει ότι το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 «είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται». «Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ», τονίζεται χαρακτηριστικά από την ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Στο παραπάνω πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη. Όπως γνωστοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Αντιδράσεις
Εκτός από την ΕΕ, έντονα αντέδρασε και το κοινοβούλιο της Τρίπολης καθώς ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Όπως μεταδίδει ο λιβυκός ιστότοπος, «The Libya Update», μέσω αλλεπάλληλων αναρτήσεών του στο Twitter, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS