Βασίλισσα Ελισάβετ: Το μεγαλειώδες «αντίο», οι συγκινητικές στιγμές, τα απρόοπτα, το αστρονομικό κόστος και η επόμενη ημέρα για τη μοναρχία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το μεγαλειώδες «αντίο», οι συγκινητικές στιγμές, τα απρόοπτα, το αστρονομικό κόστος και η επόμενη ημέρα για τη μοναρχία

Πέρασε στην Ιστορία η μακροβιότερη βασίλισσα και από σήμερα γράφεται νέα σελίδα στη Βρετανία.

Η βασίλισσα Ελισάβετ μετά τα 70 χρόνια στον θρόνο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών βυθίζοντας σε πένθος τόσο τη βασιλική οικογένεια όσο και πλήθος κόσμου ανά την υφήλιο που έτρεφε ιδιαιτέρως θετικά συναισθήματα για το πρόσωπό της.

Το μεγαλειώδες αντίο

Η μεγαλειώδης τελετή της κηδείας διήρκησε περίπου 10 ώρες και μαγνήτισε επάνω της όλα τα βλέμματα του διεθνή Τύπου ενώ αμέτρητοι ήταν κι όσοι δήλωσαν το «παρών» για το «ύστατο χαίρε». Ανάμεσα στον κόσμο και ένας μεγάλος αριθμός υψηλών προσκεκλημένων από σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου ενώ την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι περίπου 4,1 δισεκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν την τελετή, η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή σύνδεση.

Η βασιλική οικογένεια τράβηξε επάνω της όλα τα βλέμματα, τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια, η νεκρική πομπή συγκινητική, η τελετή της κηδείας άφησε πολλούς ενεούς εξαιτίας της θλίψης της απώλειας της μακροβιότερης μονάρχη και τέλος, οι συγκινητικές στιγμές ήταν αυτές που καθήλωσαν αρκετούς πολίτες καθώς απεδείχθη η πίστη του βρετανικού λαού στο πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Πλέον η σορός της βρίσκεται στη βασιλική Κρύπτη και στο Ηνωμένο Βασίλειο ξημέρωσε η επόμενη μέρα για τη μοναρχία που θέλει βασιλιά τον μέχρι πρότινος πρίγκιπα Κάρολο.

Οι στιγμές που ξεχώρισαν

Πολλές ήταν οι στιγμές που ξεχώρισαν στην τελετή για τον αποχαιρετισμό στην Ελισάβετ. Τα δάκρυα του νέου βασιλιά Καρόλου μέσα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ σίγουρα ήταν μία από αυτές.
Ο βασιλιάς Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έφτασαν με το ίδιο αυτοκίνητο στο Ουέστμινστερ, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες και χειροκροτήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε σπεύσει για να παρακολουθήσει την τελετή.
Ο φωτογραφικό φακός απαθανάτισε τον γιο της βασίλισσας Ελισάβετ και νέο βασιλιά να δακρύζει μπροστά από το φέρετρο της μητέρας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασιλιάς Κάρολος έγραψε ένα σημείωμα και το άφησε πάνω στο φέρετρο της μητέρας του, θέλοντας έτσι να την αποχαιρετήσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Το σημείωμα αυτό έγραφε: «Εις μνήμην, με αγάπη και αφοσίωση, Κάρολος».

Τα δισέγγονα της βασίλισσας

Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ βρέθηκε η Κέιτ Μίντλετον μαζί με τον πρίγκιπα Τζορτζ και την πριγκίπισσα Σάρλοτ.
Η οικογένεια, ντυμένη στα μαύρα έφρασε στο Αββαείο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ μαζί με την Καμίλα.
Τα παιδιά της Κέιτ και του πρίγκιπα Γουίλιαμ έδωσαν τελικά το «παρών» στην κηδεία, ύστερα από πιέσεις που φέρεται να άσκησε το παλάτι. Η μικρή Σάρλοτ μάλιστα εμφανίστηκε φορώντας ένα μαύρο καπέλο, όπως ακριβώς και η μητέρα της.

Το στεφάνι και ο… απρόσκλητος επισκέπτης

Το στεφάνι για την βασίλιασσα Ελισάβετ είχε λουλούδια που είχαν κοπεί από τους κήπους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ του Clarence House και του Highgrove House – όλες τις κατοικίες που αγαπούσε η βασίλισσα – και κάθε ένα από αυτά συμβολίζει κάτι διαφορετικό.
Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα του βασιλιά, το στεφάνι της βασίλισσας είναι φτιαγμένο από δεντρολίβανο, αγγλική βελανιδιά και μυρτιά, κομμένη από φυτά που καλλιεργήθηκαν από μύρτο που υπήρχε στη γαμήλια ανθοδέσμη της βασίλισσας και λουλούδια σε αποχρώσεις του χρυσού, του ροζ και του βαθύ μπορντό, με πινελιές λευκού.
Σε ένα από τα πιο, ομολογουμένως, περίεργα στιγμιότυπα, ήταν όταν οι κάμερες των βρετανικών μέσων που κάλυπταν την τελετή, εστίασαν πάνω στο στεφάνι και το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε ο βασιλιάς Κάρολος.
Μια αράχνη που έκανε την εμφάνισή της, «έκλεψε τις εντυπώσεις» και κέρδισε τη δημοσιότητα που της άξιζε, με τους χρήστες του Twitter να σχολιάζουν την παρουσία ενός… ακάλεστου επισκέπτη στην τελετή που παρακολουθούσαν σε ζωντανή μετάδοση εκατομμύρια κόσμου.

Το αστρονομικό κόστος

Σε 7,5 εκατ. δολ. κατ' ελάχιστον εκτιμάται το κόστος της τελετής, με 2.000 επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων δεκάδες ηγέτες κρατών από ολόκληρη την οικουμένη, καθώς και μέλη της παραδοσιακής αριστοκρατίας, βασιλείς, ευγενείς κ.λπ, με 10.000 αστυνομικούς στους δρόμους του Λονδίνου και των περιχώρων και εκατοντάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους να διανυκτερεύουν σε ουρές χιλιομέτρων προκειμένου να αποτίνουν, έστω και εκ αποστάσεως, ένα «ύστατο χαίρε» στην πολυαγαπημένη τους βασίλισσα.

Μολονότι στη Βρετανία, παράλληλα με το βαθύ και πάνδημο πένθος αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για το αστρονομικό κόστος της κήδευσης και όλων των συμπαρομαρτούντων, παρά το γεγονός επίσης ότι τα έξοδα δεν βαρύνουν αποκλειστικά τους Βρετανούς φορολογούμενους καθώς εν μέρει καλύπτονται από την ίδια τη βασιλική δυναστεία, η προβολή της χώρας παγκοσμίως θεωρείται ότι αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη. Η αίγλη της Βρετανίας και η προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών, ανέκαθεν βασιζόταν, σε σημαντικό βαθμό, στις διατηρούμενες βασιλικές παραδόσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ