Βασίλισσα Ελισάβετ: Το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» και το σημάδι που προμήνυε το τέλος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» και το σημάδι που προμήνυε το τέλος

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου γιορτάστηκαν τα 70 χρόνια από την ενθρόνιση της Βασίλισσας, που έσπασε το ρεκόρ στην κορυφή της βρετανικής μοναρχίας. Η εύθραυστη υγεία της όμως δεν της επέτρεψε τότε να παραστεί παρά μόνο για λίγα λεπτά στις εκδηλώσεις – σαν ένα σημάδι για το τέλος, που έμοιαζε ήδη κοντινό και ήρθε εχθές, Παρασκευή.

Ο εορτασμός του λεγόμενου «Πλατινένιου Ιωβηλαίου» ή αλλιώς της συμπλήρωσης 70 ετών της Βασιλίσσης Ελισάβετ Β' στο θρόνο της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας είχε κεντρίσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όχι μόνο ή κυρίως για τη λαμπρότητα των εκδηλώσεων, αλλά για το γεγονός ότι η ίδια η μονάρχης απουσίαζε από το μεγαλύτερο μέρος του, λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας της - 96 ετών- και του εύθραυστου της υγείας της. Ήταν άλλωστε εμφανής η περιορισμένη δημόσια δραστηριότητα της Ελισάβετ κατά τους τελευταίους μήνες προ των εκδηλώσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα φώτα στράφηκαν σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η παρουσία της Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπά της, τον Χάρι, είχε συζητηθεί τότε ιδιαίτερα, ενώ εξίσου σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι κατά την προσέλευσή του στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου όπου τελέστηκε η πανηγυρική λειτουργία των Ευχαριστιών προς τιμήν της βασιλίσσης, ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αποδοκιμάστηκε δια βοής από το συγκεντρωμένο πλήθος. Όχι ότι πτοήθηκε ιδιαιτέρως ο ίδιος – δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί το άδοξο τέλος της πρωθυπουργίας του λίγο αργότερα -, όσο να 'ναι όμως αλλιώς είναι να σε επευφημούν όπως πχ τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την λυγερόκορμη σύζυγό του, τη Δούκισα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον, και αλλιώς να εισπράττεις την εν χορώ γιούχα μέρα που είναι.

Σε εκείνη την εκδήλωση φάνηκε ότι «οι Σάσεξ», δηλαδή το ζεύγος της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπος Χάρι, δεν είναι πλέον καθόλου δημοφιλείς στη Βρετανία. Πήραν και αυτοί τη δική τους δόση αποδοκιμασιών έξω από το επιβλητικό Σεν Πολ'ς Καθίντραλ. Ίσως διότι πάνω στη δραπέτευσή τους από το ασφυκτικό πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ και των λοιπών ανακτόρων όπου παρεπιδημεί ο διάδοχος Κάρολος και οι απόγονοί του, η Μέγκαν και ο Χάρι έχουν στήσει μια μηχανή παραγωγής χρήματος, σαν γαλαζοαίματα μαύρα πρόβατα.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό της αντισυμβατικότητας που πλασάρει η «Μέγκαν & Χάρι ΑΕ» ότι βάφτισαν την κόρη τους Λίλιμπετ «Λίλι» Νταϊάνα και το γιο τους Άρτσι Χάρισον. «Λίλιμπετ» ήταν, ως γνωστόν, το χαϊδευτικό της Βασίλισσας, οπότε η επιλογή των Σάσεξ, αφ' ενός να τιμήσουν την Ελισάβετ αλλά χωρίς να δώσουν απευθείας το όνομά της στη θυγατέρα της και αφ' ετέρου να συμπαρατάξουν την ανάμνηση της αειμνήστου Λαίδης Νταϊάνα, έμοιαζε τότε με ανοιχτή πρόκληση προς τη βούληση της Ελισάβετ.

Πάντως, η επάνοδός τους στη Βρετανία για να τιμήσουν το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της Ελισάβετ Β' ήταν ένα από τα χάιλαιτς της όλης φιέστας. Τέτοιες φιέστες άλλωστε είναι από τα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας και μια ατραξιόν προσεκτικά σκηνοθετημένη ώστε να τύχει της μέγιστης δυνατής προβολής. Είναι άξιον θαυμασμού, εντούτοις, το πώς μια τόσο αναχρονιστική τελετουργία, ως τμήμα ενός τόσο αναχρονιστικού θεσμού όπως η μοναρχία -η οποία, άλλωστε, είναι διακοσμητική- δεν φαντάζει καθόλου γραφική. Μόνο οι Βρετανοί θα μπορούσαν να καταφέρουν κάτι τέτοιο και οφείλει κανείς να τους επαινέσει για τη μετατροπή της βασιλείας σε τουριστικό αξιοθέατο, ουσιαστικό κομμάτι του μηχανισμού διεθνούς προβολής της χώρας ή ακόμη και χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο διπλωματίας.

Το να μας απασχολεί, φερ' ειπείν, στην Ελλάδα εάν η Κέιτ Μίντλτον κάθισε μακριά από τη συννυφάδα της ενώ ιερουργούσε ο αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας ή το τι φόρεσε κάθε ευγενής κυρία ώστε να ξεχωρίζει αλλά και να μην αποτελεί παραφωνία μέσα στο σύνταγμα της βρετανικής αριστοκρατίας, δείχνει πόσο επιτυχημένη είναι η «Επιχείρηση Στέμμα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ