«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία: Στο εδώλιο οι «μπράβοι» του Ερντογάν για τα επεισόδια στην Ουάσιγκτον

«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία: Στο εδώλιο οι «μπράβοι» του Ερντογάν για τα επεισόδια στην Ουάσιγκτον

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ Σχετικά άρθρααπέρριψε το αίτημα της Τουρκίας, να εξετάσει τις δύο πρωτοδίκες αποφάσεις για τα επεισόδια στο Sheridan Circle, όταν μπράβοι του Tαγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την αναποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, το Περιφερειακό Δικαστήριο του DC και το Εφετείο των ΗΠΑ έχουν αποφανθεί ότι τα αμερικανικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάσουν την υπόθεση και οτι η Τουρκία δεν καλύπτεται από την ασυλία που προβλέπει ο νόμος Foreign Sovereign Immunities Act.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε συμβουλεύσει το ανώτατο όργανο να απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας κάτι που συνέβη σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη απόρριψη εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου θα “επιβαρύνει τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ”.
 
Η δίκη θα διεξαχθεί στο Πρωτόδικο Δικαστήριο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ήταν 2017 όταν άνδρες της ασφάλειας του Ταγίπ Ερντογάν φορώντας τα γνωστά μαύρα κοστούμια συνόδευαν τον Τούρκο πρόεδρο στην Ουάσινγκτον. 

Έξω από την πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας είχαν συγκεντρωθεί Κούρδοι διαδηλωτές όταν οι μπράβοι του Τούρκου προέδρου έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και τους επιτέθηκαν και άρχισαν να τους χτυπούν με μανία. Μάλιστα στην συνέχεια επιτέθηκαν και σε άνδρες των μυστικών υπηρεσιών!

Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερες και μάλιστα σε ένα στιγμιότυπο ο Ερντογάν παρακολουθεί ατάραχος όλα όσα συμβαίνουν και στην συνέχεια περπάτησε και μπήκε μέσα στο οίκημα.
 
Η μήνυση κατατέθηκε από Αμερικανούς πολίτες εναντίον όχι φυσικών προσώπων, αλλά εναντίον του τουρκικού κράτους. Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστήριξε ότι χαίρει ασυλίας και συνεπώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να τεθεί στη κρίση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον.
Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας.

Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους προστασίας του προέδρου, ο οποίος βρισκόταν στα σκαλιά της πρεσβευτικής κατοικίας. Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία).

Στη συνέχεια ακολούθησε η κοινή γνωμοδότηση που κατατέθηκε με υπόμνημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον. 

Σε αυτό το κείμενο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη μυστική αστυνομία (Secret Service) κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπεται στον νόμο «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA). Αιτιολογώντας το σκεπτικό τους, οι τρεις υπηρεσίες υποστήριξαν ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς δεν απολαμβάνουν την ασυλία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηγετικά στελέχη από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ασυλία βάσει του νόμου «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA).
 
Πλέον σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει τις αποφάσεις Πρωτοδικείου και Εφετείου για τα επεισόδια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS