Πότε μπορεί να γίνει εξαγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Κύπρου

Πότε μπορεί να γίνει εξαγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Κύπρου

Η υπουργός Ενέργειας Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη για την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Νατάσα Πηλείδου, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ, σχετικά με το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,5 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf).

Η υπουργός ενέργειας της Κύπρου τόνισε στην εκπομπή «Συνδέσεις», ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος στο τεμάχιο 6 δεν είναι η πρώτη με κοιτάσματα φυσικού αερίου: «Πρόκειται για την τρίτη ανακάλυψη για την οποία υπάρχει ένδειξη ποσοτήτων, σημείωσε η κ. Πηλείδου.

Επίσης, η υπουργός εξήγησε στον σχετικό χάρτη που παρέπεμψε, ότι πρόκειται για το τεμάχιο με τον αριθμό 6, ενώ δίπλα του, αυτό με τον αριθμό 7, είναι επίσης υπό τη διαχείριση της ίδιας κοινοπραξίας εταιρειών και εντοπίζεται, φαίνεται να υπάρχει κάποια προοπτική και θα γίνουν μελέτες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για το τι μπορεί να γίνει από πλευράς νέων γεωτρήσεων.

Ποιο το σχέδιο σχετικά με τα κοιτάσματα στην Κύπρο

Η κ. Πηλείδου τόνισε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, με την οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστεθούν και επιπρόσθετες ποσότητες.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υποβληθεί ένα πλάνο αξιοποίησης από την εταιρεία το οποίο θα εγκριθεί από την Κύπρο, και εκεί θα φανούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα» είπε ακόμη η υπουργός. Παράλληλα, η ίδια έκανε λόγο και για την προοπτική κάποιων συνεργειών οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν. «Βάσει των ποσοτήτων που έχουν εξευρεθεί σήμερα άποψή μου είναι ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο».

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, επισήμανε ότι αν βρεθούν μεγάλες ποσότητες στα κοιτάσματα ενδέχεται να αλλάξει το δεδομένο αυτό και να τεθεί η μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Πότε θα γίνει η εξαγωγή φυσικού αερίου -Ποιά τα σενάρια

Η κ. Πηλείδου ανέφερε δε, ότι στην παρούσα φάση επεξεργάζονται τέσσερα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. «Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδο για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026-2027. Από εκεί και πέρα αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξιοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων» τόνισε η υπουργός.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενεργειών αμφισβήτησης-υπονόμευσης από την πλευρά της Τουρκίας έναντι της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στο κομμάτι αυτό, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου έκανε λόγο για ένα ενδεχόμενο που είναι πάντα ανοικτό. «Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση όμως να σημειώσουμε ότι τα κομμάτια αυτά βρίσκονται σε περιοχή που δεν αμφισβητείται από την Τουρκία. Βέβαια η ίδια αντιδρά με τρόπους οι οποίοι δεν είναι πάντα προβλέψιμοι», τόνισε η κ. Πηλείδου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS