Γερμανία: Εξι στους δέκα υπέρ των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε νέα δημοσκόπηση

Γερμανία: Εξι στους δέκα υπέρ των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε νέα δημοσκόπηση

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που θα τους επιτρέπουν να πηγαίνουν σε θέατρα, γυμναστήρια και αθλητικές εκδηλώσεις, ή θα διευκολύνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, όπως αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση.

Μετά και τη θετική στάση της Άνγκελα Μέρκελ στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η σφυγμομέτρηση της YouGov για λογαριασμού του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA βρήκε ότι το 60% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της άμεσης δημιουργίας ενός «πράσινου διαβατηρίου» ή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα χορηγείται όταν θα έχουν αποκτήσει όλοι τη δυνατότητα να εμβολιαστούν για την Covid-19. Το 35% των Γερμανών είναι κατά της ιδέας αυτής, το 16% υπέρ της άμεσης υιοθέτησης ενός «πράσινου διαβατηρίου», ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, ενώ το 44% θεωρεί ότι θα πρέπει οι Αρχές να περιμένουν μέχρις ότου θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της χώρας να κάνουν το εμβόλιο, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι ίδιοι τελικά. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία η δυνατότητα αυτή θα έχει δοθεί σ’ όλους τους πολίτες μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.


Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ανοιχτή στην αναγνώριση προνομίων στους εμβολιασθέντες, αφού όμως προηγουμένως θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. «Όταν θα έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε αρκετά άτομα και κάποια αρνηθούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν ορισμένοι χώροι και να επιτραπεί η πρόσβαση σ’ αυτούς μόνον σε εμβολιασθέντες», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στην FAZ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τάχθηκε προ ημερών υπέρ της εισαγωγής ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη εντός περίπου 12 εβδομάδων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η συζήτηση σχετικά με το αν ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγεί σε ανάκτηση κάποιων ελευθεριών πρέπει να διαχωριστεί και τόνισε ότι «το ένα δεν οδηγεί αυτομάτως στο άλλο». Οι επικριτές του σχεδίου χορήγησης πιστοποιητικών εμβολιασμού θεωρούν ότι συνιστά εξαναγκασμό πολιτών να κάνουν παρά τη θέλησή τους το εμβόλιο. Στη σφυγμομέτρηση της YouGov Deutschland, που έγινε από τις 24 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, ερωτήθηκαν 2.030 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.
Τα «πράσινα διαβατήρια» στο Ισραήλ
Την περασμένη Κυριακή το Ισραήλ, που ηγείται μακράν στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών, υιοθέτησε το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», που αναγνωρίζει διάφορα προνόμια στους εμβολιασθέντες ή όσους έχουν αναρρώσει από την Covid-19, η οποία έχει μολύνει πάνω από 110 εκατ. άτομα ανά την υφήλιο. Περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν και για τους μη εμβολιασθέντες, αλλά οι τελευταίοι ανέκτησαν λιγότερες ελευθερίες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής της ΕΕ ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί εντός του επόμενου τριμήνου το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά παραμένει προς το παρόν ασαφές τι προνόμια θα συνεπάγεται αυτό για τους κατόχους του.

Ελλάδα, Ισπανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τουριστικές βιομηχανίες τους ζητούν την ταχεία υιοθέτηση του πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξιδιώτες, ιδέα που υποστηρίζει και ο Αυστριακός καγκελάριος , Σεμπάστιαν Κουρτς. Ταχεία υιοθέτηση του πιστοποιητικού αυτού, που θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση εντός τη ΕΕ ζήτησε και ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS