Ζελένσκι: Πώς στήθηκε το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου για να φτάσει στις ΗΠΑ - Η άκρως απόρρητη επιχείρηση

Ζελένσκι: Πώς στήθηκε το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου για να φτάσει στις ΗΠΑ - Η άκρως απόρρητη επιχείρηση

Ιστορικής σημασίας θεωρείται η επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις ΗΠΑ, καθώς ήταν η πρώτη στο εξωτερικό για τον Ουκρανό πολιτικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, με τον ίδιο να φροντίζει να στείλει πολλαπλά μηνύματα στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, πριν ο Ζελένσκι πατήσει το πόδι του στο αμερικανικό έδαφος προηγήθηκε μια άκρως απόρρητη επιχείρηση, στην οποία ενεπλάκησαν κατασκοπευτικά και μαχητικά αεροσκάφη από περισσότερες της μιας ένοπλες δυνάμεις κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο βήμα της επιχείρησης ήταν το ταξίδι με τρένο από την Ουκρανία στην Πολωνία το πρωί της Τετάρτης. Τον Ζελένσκι συνόδευσε στο ταξίδι η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ. Όταν το τρένο έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, ο Ζελένσκι μεταφέρθηκε με όχημα της αμερικανικής πρεσβείας στο αεροδρόμιο της Ρζέσοου, όπου επιβιβάστηκε σε ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένα κυβερνητικό σκάφος που συνήθως χρησιμοποιούν τα μέλη του Κογκρέσου και άλλοι Αμερικανοί σημαντικοί αξιωματούχοι.

Η πτήση με το Boeing C-40 Clipper απογειώθηκε από την Πολωνία στις 08:15 το πρωί Τετάρτης (ώρα Πολωνίας) και χωρίς στάση προσγειώθηκε τελικά στην αμερικανική βάση Άντριους λίγο μετά το απόγευμα της ίδιας ημέρας (ώρα ΗΠΑ).

Από τη στιγμή της απογείωσης του αεροσκάφους με επιβάτη τον Ζελένσκι ξετυλίχτηκε μια λεπτομερής επιχείρηση με στόχο να αποφευχθεί να υπάρξει οποιαδήποτε ρωσική παρέμβαση στο ταξίδι του Ουκρανού προέδρου.

Πρώτο απογειώθηκε, σύμφωνα με την «Daiyl Mail», ένα γερμανικό κατασκοπευτικό Boeing AWACS προκειμένου να διασφαλίσει ότι το αεροπλάνο με τον σημαντικό επιβάτη θα περάσει με ασφάλεια πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Επόμενο βήμα ήταν η απογείωση ενός F-15 από τη Βρετανία προκειμένου να συνοδεύσει το αμερικανικό αεροσκάφος μέχρι τα όρια του αμερικανικού εναέριου χώρου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS