ΑΕΠ: Aνάπτυξη 7% για το πρώτο τρίμηνο του 2022

ΑΕΠ: Aνάπτυξη 7% για το πρώτο τρίμηνο του 2022

To πρώτο τρίμηνο του 2022 κατεγράφη εντυπωσιακή αύξηση 7%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου , κατά το α’ τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,0%.

Παράλληλα, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το α’ τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

Συγκεκριμένα, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2021.

Ακόμη, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021, ενώ οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021, τη στιγμή που οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,9%.

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021, με τις εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021, ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Την Πέμπτη νέες αναθεωρήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό από την ΕΚΤ

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα δώσει στη δημοσιότητα τον αναθεωρημένο ρυθμό ανάπτυξης και πληθωρισμό από τις προηγούμενες προβλέψεις, η οποία τον περασμένο Μάρτιο είχε ανακοινώσει ρυθμό ανάπτυξης από 3,7% έως 2,3% και μέσο πληθωρισμό από 5,1% έως 7,1%.

Όπως γίνεται γνωστό, οι νεότερες εκτιμήσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν αναθεώρηση -που δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι η τελική- για την ανάπτυξη σε πιο χαμηλά επίπεδα και για τον πληθωρισμό σε πιο υψηλά. Αυτά την ώρα που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτιμάται στο 8,1% τον Μάιο, ενώ παράλληλα συρρίκνωση 0,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο για την Ιταλία έδειξαν τα στοιχεία πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ. Η Γερμανία από την άλλη κατάφερε να ξεφύγει οριακά από το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό, καθώς η πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό στο 5,6% φέτος δεν μπορεί να θεωρείται βάσιμη, καθώς η χώρα μας κατέγραψε πληθωρισμό της τάξης του 10,2%. Έτσι, μεθαύριο θα γίνει η ανακοίνωση εθνικού δείκτη σαφώς πάνω από το 11%. Από την άλλη μεριά, στον τομέα της ανάπτυξης, ο τουρισμός είναι αυτός που θα δείξει το δρόμο για την επίτευξη ή όχι της εκτίμησης για μεγέθυνση κατά 3,1%, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο θα δοθούν το μεσημέρι.

Την ίδια, ώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύριο και μεθαύριο στο Άμστερνταμ θα γίνει προσπάθεια για να βρεθεί η χρυσή τομή στη δοσολογία αύξησης των επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός είναι ανεξέλεγκτος.

Αρχικά, στη συνεδρίαση του Ιουνίου η αγορά περιμένει να ανακοινωθεί ο άμεσος τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων με την πρώτη αύξηση επιτοκίων να ακολουθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ωστόσο παραμένει γρίφος εάν θα επικρατήσουν όσοι εισηγούνται αύξηση 0,25 ή κατά 0,5%. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει κατακερματισμός στη νομισματική πολιτική, στη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει επίσης μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η διαμόρφωση ενός νέου εργαλείου παρέμβασης με έμφαση στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αυτό που εξετάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τις συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν θα ενεργοποιηθεί και αν ναι ποιες προϋποθέσεις θα φέρνει μαζί του.

Πάντως, οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν σημαντική άνοδο, καθώς στο 3,87% διαμορφώθηκε χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου σε σχέση με το γερμανικό δεκαετές στις 262 μονάδες βάσης και 54 μονάδων έναντι του ιταλικού τίτλου.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται κοντά στο 2,5% και η Ιταλία στο 3,3%.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS