Αναβάθμιση από την Standard & Poor's: Σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Αναβάθμιση από την Standard & Poor's: Σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε, όπως αναμενόταν, την ελληνική οικονομία, δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα. Ειδικότερα, αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, από ΒΒ+ με σταθερό outlook.

Η απόφαση της S&P αποτελεί επίσημη αναγνώριση και επιστέγασμα της καλής πορείας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την αναβάθμιση από την Fitch τον Δεκέμβριο. Η S&P είχε φανερώσει τις προθέσεις της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού αξιόχρεου και τη χορήγηση του πολυπόθητου «investment grade» στην τελευταία της αξιολόγηση, στις 21 Απριλίου. Ειδικότερα, ο μεγάλος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε διατηρήσει σταθερό το rating της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας όμως «θετικές» τις προοπτικές.

Τι αναφέρει το report της Standard & Poor's

Όπως αναφέρει στο report του ο οίκος «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας». «Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές».

Από τις αρχές του 2023 τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα: ο καναδικός DBRS, ο γερμανικός Scope και ο ιαπωνικός R&I. Στις εκθέσεις τους έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία, καθώς και στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον με διαδοχικές κρίσεις. Παράλληλα, εστίασαν στη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και τη σταθερότητα που εμφανίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Με τη Standard & Poor’s να ανήκει στους λεγόμενους «Big 4», που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, η απόκτηση από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας, φέρνει ακόμα πιο κοντά την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές -εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές τοποθετήσεις ξένων θεσμικών παικτών, ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητα. Επίσης, το investment grade από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης επιτρέπει σε περισσότερους ξένους επενδυτές να συμμετέχουν στις εκδόσεις χρέους του ελληνικού Δημοσίου, ρίχνοντας έτσι το κόστος δανεισμού. Σημειώνεται ότι με την αναβάθμιση από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου τα ελληνικά ομόλογα εξισώθηκαν με όλα τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ ή ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς «αστερίσκους», ακόμα και αν τέτοια προγράμματα δεν «τρέχουν» προς το παρόν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ