Διόδια: Πόσο θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου

Διόδια: Πόσο θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου

Μονοψήφια αύξηση θα δοθεί από το 2024 στα διόδια όλης της χώρας, όπως συμφωνήθηκε στην προ ημερών συνάντηση εκπροσώπων των παραχωρησιούχων με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Η συγκεκριμένα συμβιβαστική λύση επιτρέπει και στους παραχωρησιούχους να απορροφήσουν τμήμα των αυξήσεων κόστους, να τηρηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης και τα συμφωνηθέντα με τις τράπεζες που χρηματοδότησαν τα έργα, αλλά και η δέσμευση του υπουργείου πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις τα διόδια.

Οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022, που ήταν 12%, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%.

Aν τελικώς επιβεβαιωθεί η αύξηση, το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ,η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα στα 12,70 ευρώ έναντι 11,80 ευρώ και η Αθήνα-Καλαμάτα στα 15 ευρώ από 13,95 ευρώ σήμερα.

Αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου από την οποία θα προκύπτει πως ακριβώς θα μεταφερθούν οι αυξήσεις διοδίων που δεν έγιναν φέτος στις επόμενες χρονιές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ