Εμπόριο - Έρευνα: Σε τρία χρόνια η επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας

Εμπόριο - Έρευνα: Σε τρία χρόνια η επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας

Οι μεγάλες προκλήσεις και το στίγμα που θα αφήσει η πανδημία στην αγορά - Τα ποιοτικά στοιχεία για τη νέα κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο και το προφίλ των επιχειρήσεων - Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ που θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι


Τα δύσκολα έπονται για το εμπόριο. Από τη μία η άσχημη συγκυρία της πανδημίας, που φαίνεται ότι θα προκαλέσει νέο ξεκαθάρισμα μεταξύ των επιχειρήσεων, με την παράλληλη ισχυροποίηση της τάσης συγκέντρωσης και από την άλλη η μεγάλη πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού που θα χαρακτηρίσει την επόμενη δεκαετία την αγορά, είναι μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών που σκιαγραφούνται στη φετινή, ετήσια έκθεση για το ελληνικό εμπόριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Μια έκθεση που επιχειρεί παράλληλα να αποτυπώσει όλη την έκταση του αντίκτυπου της πανδημίας και των νέων δεδομένων σε μια αγορά που ομολογουμένως είχε αργήσει να εισέλθει στην ψηφιακή εποχή περνώντας σε μια πολυκαναλική, omnichannel στρατηγική πωλήσεων.

Κοινή παραδοχή των επαγγελματιών είναι ότι η επιστροφή της αγοράς στα προ πανδημίας επίπεδα δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τρία χρόνια, όπως προκύπτει από τη φετινή έρευνα που αναμένεται να παρουσιαστεί το μεσημέρι της Τρίτης σε διημερίδα της ΕΣΕΕ στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα επικρατεί απαισιοδοξία σχετικά με την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που έγιναν λόγω της πανδημίας, με την πλειοψηφία -περίπου 61%- να εκτιμά πως θα απαιτηθεί ένα διάστημα μεταξύ ενός και τριών ετών ώστε να απορροφηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό εξάλλου τροφοδοτείται και από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών που δεν επιβεβαιώνουν το σενάριο «V» για την ελληνική οικονομία, τεκμηριώνοντας τον μακρύ δρόμο της οικονομικής ανάκτησης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS