Κέρδη - ρεκόρ:Ξεπέρασαν και το 2019 οι εισηγμένες εταιρείες το πρώτο εξάμηνο του 2021

Κέρδη - ρεκόρ:Ξεπέρασαν και το 2019 οι εισηγμένες εταιρείες το πρώτο εξάμηνο του 2021

Αυξημένα ήταν τα εξαμηνιαία κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μάλιστα η αύξηση δεν παρατηρείται σε σχέση μόνο με το περσινό πρώτο μισό του έτους, αλλά και με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ένα διάστημα που δεν είχε επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα οικονομικά αποτελέσματα για πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα για μια σειρά από λόγους. Αρχικά η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων δεν είναι ίδια στα δυο αυτά εξάμηνα.

Την ίδια ώρα, η ελληνική και η διεθνής οικονομία ήταν φέτος πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την έκτακτη συγκυρία. Παράλληλα είχαμε τα πακέτα στήριξης που δόθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές Οικονομίες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σημειώθηκε και μεγάλη άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό αύξησε τα κέρδη εταιρειών που είχαν φτηνά αποθέματα.

Οι αναλυτικές προειδοποιούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι λάθος να διπλασιάσει κάποιος τα εξαμηνιαία κέρδη, προκειμένου να προσεγγίσει τις φετινές ετήσιες επιδόσεις. Με βάση τα στοιχεία 138 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών που δημοσίευσαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους:

  • Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 25,65 στα 30,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 18,7%.
  • Τα καθαρά αποτελέσματα από ζημία 174,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,68 δισ. ευρώ.
  • Τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 87,3% υψηλότερα από τα αντίστοιχα του πρώτου μισού του 2019 (από 899 εκατ. ευρώ σε 1,68 δισ. ευρώ) ή κατά 53% μεγαλύτερα, αν δεν συνυπολογιστεί η επίδραση της ΔΕΗ (από -274,8 εκατ. το 2019 στα +26,9 εκατ. φέτος, διαφορά 301,7 εκατ. ευρώ).
  • Από τις 139 εταιρείες, 99 εμφάνισαν κερδοφόρο αποτέλεσμα και 40 ζημιογόνο.
  • Από τις 139 εταιρείες, οι 108 είδαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους να βελτιώνεται (αύξηση κερδών, περιορισμός ζημιών) και οι 31 να επιδεινώνεται (μεγαλύτερες ζημίες ή λιγότερα κέρδη).
  • Η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο σαφώς ικανοποιητικό 6,1%, λαμβανομένου υπόψη ότι μιλάμε για τα κέρδη μόνο του πρώτου εξαμήνου και όχι ολόκληρης της χρονιάς.

Για διάφορους λόγους (κέρδη αποθεμάτων, υπεραξίες ακινήτων, αύξηση απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης λόγω αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, υψηλότερες επενδύσεις), οι ελεύθερες ταμειακές ροές που παρήχθησαν ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το ύψος των λογιστικών καθαρών κερδών.

Παρά τη μεγάλη βελτίωση των αθροιστικών τελικών αποτελεσμάτων, αρκετές παραμένουν οι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες υποχρεώθηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σε αρνητικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με βαρύτατες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Ποιοι ξεχώρισαν
Οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες συνέβαλαν στην βελτίωση των κερδών, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες που έχουν ξεχωρίσει. Για παράδειγμα τα διυλιστήρια Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil, αλλά και οι ισχυρές εξαγωγικές δυνάμεις με παράδοση στον χώρο, όπως είναι η Coca-Cola HBC Μυτιληναίας, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και ο ΟΤΕ.

Ανάμεσα σε αυτούς που ξεχώρισαν βρίσκονται και οι εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα κέρδη και άλλων εισηγμένων όπως της Autohellas, της Ideal, της ΕΛΤΟΝ Χημικά, της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, της Interwood-Ξυλεμπορίας, της Medicon Hellas, του Μουζάκη.

Οι εταιρείες που «γύρισα» το παιχνίδι
Πολλές ήταν και οι εταιρείες που κατάφεραν να μετατρέψουν τις περυσινές ζημίες τους σε κέρδη. Ανάμεσα σε αυτές ήταν οι Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Centric, CNL, Fourlis, Mevaco, Motor Oil, Moda Bagno, Viohalco, Αφοί Κορδέλλου, Βιoκαρπέτ, Έλαστρον, Medicon Hellas, Εκτέρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιατρικό Αθηνών, Κλουκίνας-Λάππας, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ΣΙΔΜΑ, Lamda Development, Βογιατζόγλου Systems, Intertech, Ελγέκα, Μινέρβα, Fieratex, Unibios, Interwood-Ξυλεμπορία, Αττικές Εκδόσεις, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Sato και Μπήτρος.

Με αρνητικά ίδια κεφάλαια
Με αρνητικά ίδια κεφάλαια στις 30/6/2021 βρέθηκαν οι εισηγμένες Frigoglass, Intralot, Lavipharm (με κερδοφόρα ωστόσο τα αποτελέσματα των τελευταίων χρήσεων), Ακρίτας, ΑΝΕΚ, Sato, Μπήτρος, Dionic, ΚΡΕΚΑ, Βιοτέρ, Βαράγκης, Βαρβαρέσος, Ελγέκα και Yalco. Αξίζει να σημειωθεί ότι ΣΙΔΜΑ και Ευρωσύμβουλοι μπόρεσαν μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο να επαναφέρουν την καθαρή του θέση σε θετικό πρόσημο, έστω και με τη συνδρομή μη λειτουργικών αποτελεσμάτων.

30 εταιρείες με θετικά καθαρά ταμεία
30 από τις εισηγμένες εταιρείες έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο με θετικά καθαρά ταμεία, δηλαδή με διαθέσιμα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα από το σύνολο του τραπεζικού τους λογαριασμού. Συγκεκριμένα αυτές οι εταιρείες ήταν οι ι Alpha Αστικά Ακίνητα, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, AS Company, Byte Computer, Centric, CNL Capital, Entersoft, Epsilon Net, Flexopack, Jumbo, Mermeren Kombinat, Optronics, Profile, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Πλαστικά Κρήτης, Interlife, ΕΧΑΕ, Καρέλιας, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Μουζάκης, Vidavo.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ