fbpx

Έλον Μασκ: Ξεπουλάει δισεκατομμύρια σε μετοχές της Tesla για να αγοράσει το Twitter

Σε νέες μαζικές πωλήσεις μετοχών της Tesla προέβη ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Έλον Μασκ. Η κίνηση αυτή έρχεται κόντρα σε προηγούμενες διαβεβαιώσεις του ότι δεν σχεδίαζε άλλες πωλήσεις μετοχών ύστερα από εκείνες στα τέλη Απριλίου και την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πιθανόν πολυδάπανη δικαστική διαμάχη του με το Twitter.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλον Μασκ πούλησε σχεδόν 7 δισ. δολάρια σε μετοχές της Tesla τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, και άφησε να εννοηθεί ότι χρειάζεται να έχει μετρητά στη διάθεσή του την ώρα που η νομική του διαμάχη με την Twitter «ανεβάζει θερμοκρασία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla πούλησε περίπου 7,9 εκατομμύρια μετοχές από την Παρασκευή έως την Τρίτη, σε τιμές που κυμαίνονταν από 838,57 έως 911,75 δολάρια — περίπου 6,88 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Την περασμένη εβδομάδα, οι μέτοχοι της Tesla ενέκριναν τα σχέδια για ένα σπλιτ μετοχών 3 προς 1, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24 Αυγούστου. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει σε προσαρμοσμένη στο σπλιτ βάση στις 25 Αυγούστου, ανέφερε η εταιρεία.

Δείτε το tweet του Έλον Μασκ:

Το ξεπούλημα έρχεται μόλις τέσσερις μήνες αφότου ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει περαιτέρω να πουλήσει μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει ενσωματωθεί σε μια παγκόσμια δύναμη, αφού διέθεσε μετοχές 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον απόηχο της αρχικής του προσφοράς να αγοράσει το Twitter. Έκτοτε, οι μετοχές της Tesla ανέκαμψαν από τα χαμηλά που έφθασαν τον Μάιο, επωφελούμενοι από τα ευρύτερα κέρδη στις αμερικανικές μετοχές.

«Σίγουρα διευκρινίζει ότι κάνει εξαργύρωση για το Twitter», δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής της Saxo Capital Markets Pte στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η χρονική στιγμή της πώλησης -- ακριβώς πριν από την κυκλοφορία του ΔΤΚ των ΗΠΑ -- λέει κάτι όμως. Το ράλι της bear market έχει αρχίσει να παραπαίει και η περαιτέρω ανατίμηση των προσδοκιών της Fed θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο πόνο για τις μετοχές που θα ακολουθήσουν, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας».

Οι μετοχές της Tesla έχουν αυξηθεί περίπου 35% από τα χαμηλά του τρέχοντος έτους, αν και εξακολουθούν να υποχωρούν περίπου κατά 20% φέτος.

metoxes tesla 1

Ο δισεκατομμυριούχος τον περασμένο μήνα είπε ότι κατήγγειλε τη συμφωνία για την αγορά του κοινωνικού δικτύου όπου και έχει περισσότερους από 102 εκατομμύρια ακολούθους, ισχυριζόμενος ότι το Twitter έκανε «παραπλανητικές δηλώσεις» σχετικά με τον αριθμό των spam bots στην υπηρεσία. Έκτοτε, το Twitter έκανε μήνυση για να αναγκάσει τον Μασκ να ολοκληρώσει τη συμφωνία και η δίκη στο Καγκελάριο του Ντέλαγουερ έχει οριστεί για τον Οκτώβριο.

Τον Μάιο, ο Μασκ διέκοψε τα σχέδια για μερική χρηματοδότηση της αγοράς με δάνειο περιθωρίου που συνδέεται με το μερίδιό του στην Tesla και αύξησε το μέγεθος του μετοχικού στοιχείου στα 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις μετοχικού κεφαλαίου 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Larry Ellison, της Sequoia Capital και της Binance. Στα tweet του αργά την Τρίτη, ο Μασκ είπε ότι η πώληση των μετοχών ήταν επίσης έκτακτη για αν αυτοί οι ιδιώτες επενδυτές δεν έρθουν.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS