Ενέργεια: Σε ασφυκτικό κλοιό η Ευρώπη - Το νέο πρόβλημα με το πετρέλαιο, το ράλι των τιμών και η μεταφορά φυσικού αερίου

Ενέργεια: Σε ασφυκτικό κλοιό η Ευρώπη - Το νέο πρόβλημα με το πετρέλαιο, το ράλι των τιμών και η μεταφορά φυσικού αερίου

Λίγο πριν τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream1, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα πρόβλημα στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της, καθώς αργά τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκε βλάβη σε σύστημα αγωγών που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω Ρωσίας.

Η CPC, η οποία διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η ρωσική εταιρεία αγωγών Transneft, δήλωσε ότι οι εξαγωγές από δύο από τα τρία σημεία πρόσδεσής της σε τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας έχουν ανασταλεί.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι περιορίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό για να αυξήσει τις τιμές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μείωση 75%

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί περίπου 75% σε ετήσια βάση, με την Gazprom να ανακοινώνει απρογραμμάτιστη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία. Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, με τις διακοπές στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνουν τις ανησυχίες.

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι η ίδια και το πολωνικό σύστημα αγωγών φυσικού αερίου είχαν την ικανότητα να φέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και να αντισταθμίσουν τη διακοπή του Nord Stream. Η Gazprom πάντως δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το εάν θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω άλλων δρομολογίων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ