Ενεργειακή ακρίβεια: Το Plan b του Μαξίμου - Μείωση της τιμής του ρεύματος με πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή ακρίβεια: Το Plan b του Μαξίμου - Μείωση της τιμής του ρεύματος με πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι ανατιμήσεις και η ενεργειακή ακρίβεια έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου σε κατάσταση συναγερμού με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης δεν δείχνουν να αποδίδουν καρπούς ενώ παράλληλα οι λύσεις σε εθνικό επίπεδο είναι περιορισμένες.

Έτσι λοιπόν, η Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο με εθνικούς πόρους, αν η Ευρώπη παραμείνει αδρανής. Ήδη έχει επεξεργαστεί το Plan b’ για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας στη Ελλάδα, στην περίπτωση που στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου δεν προκύψει κάποιο -έμπρακτα- θετικό αποτέλεσμα.

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 18η Μαΐου, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες τον εφιάλτη της ενεργειακής ακρίβειας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αν και αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της για να βοηθήσει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, τότε η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της πλάνο πριν από την Σύνοδο των “27”.

Αποφασισμένη η Ελλάδα - Το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες

Η Αθήνα επιμένει την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού διατίμησης στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Την ελληνική πρόταση “υπενθύμισε” ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας με επιστολή του στην Ε.Ε., κάνοντας σαφές ότι εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το εναλλακτικό, εθνικό σχέδιο, για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τι προβλέπει το Plan b΄

Το Plan b’ προβλέπει επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου, με το κράτος να επιδοτεί την διαφορά της τρέχουσας τιμής από την ανώτατη που θα ορίσει στους παραγωγούς ενέργειας, ώστε το ρεύμα στην τελική του τιμή να μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο επεκτείνεται χρονικά 6 μήνες και αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Στοχεύει στη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στη λιανική, στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Για τη χρηματοδότηση του θα χρησιμοποιηθούν εθνικοί πόροι, ενώ συζητείται και η λήψη ευρωπαϊκών δανείων. 
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προτείνει στις Βρυξέλλες να εξετάσουν και τη δυνατότητα τα αδιάθετα 230 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης να δοθούν στα κράτη – μέλη για να ανταποκριθούν στη μεγάλη αυτή πρόκληση που έχουν μπροστά τους και να επιτευχθεί ανακούφιση των πολιτών τους από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS