Έρχονται αυξήσεις για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους - Ποια σενάρια εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Έρχονται αυξήσεις για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους - Ποια σενάρια εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Το σύνθημα για αυξήσεις στις συντάξειςέδωσε χθες, Τρίτη 9 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, τόνισε ότι η αύξηση «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις είχαν ανασταλεί το 2010, κατά το πρώτο Μνημόνιο, ενώ ακολούθησαν αρκετές περικοπές τα επόμενα χρόνια.

Πάντως το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων θα εξαρτηθεί και από την ανάπτυξη. Οι αυξήσεις από τον Ιανουάριο θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό.

Μέχρι και 6,5%

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για αυξήσεις συντάξεων της τάξεως του 5% με 5,5%, ο πληθωρισμός φαίνεται να ανεβάζει το ποσοστό στο 6% με 6,5%, γεγονός που σημαίνει αύξηση έως 65 ευρώ για σύνταξη 1000 ευρώ.

Αυξήσεις αναμένεται να δουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι με μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Επιπλέον 250.0000 εκτιμάται ότι είναι οι συνταξιούχοι που θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα πάρουν μικρές αυξήσεις.

Νέοι συνταξιούχοι

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ και ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτοί που θα δουν πραγματικές αυξήσεις είναι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, από 13/5/16 και μετά. Κάποιοι με μικρή προσωπική διαφορά θα λάβουν και αυτοί αύξηση».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ:

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ και προσωπική διαφορά 40 ευρώ θα λάβει αύξηση 18,5 ευρώ.
  • Λογιστική θα είναι η αύξηση για 650 χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα μειώσουν την μεγάλη προσωπική τους διαφορά φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες αυξήσεις.
  • Διπλά κερδισμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12 χιλιάδων ευρώ λόγω και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS