Ποιος θα διαδεχθεί τον Ρέγκλινγκ; -Ο ESM μπαίνει στην τελική ευθεία για τη νέα του ηγεσία

Ποιος θα διαδεχθεί τον Ρέγκλινγκ; -Ο ESM μπαίνει στην τελική ευθεία για τη νέα του ηγεσία

Στην τελική ευθεία για την νέα ηγεσία του, μπαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα διοριστεί στα μέσα Ιουνίου, με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM (80% των ψήφων). Αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο, όταν θα λήξει η δεύτερη πενταετής θητεία του νυν Διευθύνοντα Συμβούλου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Ρέγκλινγκ

Έως πριν από μία εβδομάδα, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ESM ήταν τέσσερις: ο Ιταλός, Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής του Γραφείου του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι και οι πρώην υπουργοί οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Ολλανδίας, Μένο Σνελ και της Πορτογαλίας, Χοάο Λεάο. Κατόπιν ψηφοφορίας που διεξήχθη στο Eurogroup της 23ης Μαίου, ο Ολλανδός Μένο Σνελ έλαβε τους λιγότερους ψήφους και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ESM.

Λέγεται ότι στο Eurogroup της 23ης Μαΐου έγιναν δύο ψηφοφορίες. Ο πρώτος γύρος φέρεται να έδειξε ότι ο Ολλανδός υποψήφιος, Μένο Σνελ, είχε τη μικρότερη υποστήριξη. Στο δεύτερο γύρο, ο Ιταλός υποψήφιος, Μάρκο Μπούτι, λέγεται ότι έλαβε τους λιγότερους ψήφους, όμως η Ιταλία δεν απέσυρε την υποψηφιότητά της. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η ψηφοφορία ήταν μυστική και οι υποψήφιοι δεν ήταν παρόντες.

«Μετά την παρουσίαση των υποψηφίων, πραγματοποιήσαμε μια ενδεικτική ψηφοφορία στο τέλος της οποίας η Ολλανδία αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά της», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στις 23 Μαΐου. Πρόσθεσε, δε, ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με όλα τα κράτη-μέλη, ειδικά με εκείνα που είχαν προτείνει υποψηφίους, με σκοπό την τελική απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών του ESM στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Πλέον οι υποψήφιοι που εξακολουθούν να διεκδικούν την ηγεσία του ESM είναι τρεις: ο πρώην υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου (Δεκέμβριος 2013- Ιανουάριος 2022), Πιερ Γκραμένια, 64 ετών, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας (2020-2022), Χοάο Λεάο, 48 ετών και ο 65χρονος Ιταλός Μάρκο Μπούτι.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι ο Πιερ Γκραμένια ήταν ένας εκ των τριών υποψηφίων στην κούρσα για την προεδρία του Eurogroup, τον Ιούλιο του 2020, μαζί με την Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο και τον Πασκάλ Ντόναχιου. Ο Πιερ Γκραμένια παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, τον Ιανουάριο του 2022. Είχε ανακοινώσει την παραίτησή του δύο μήνες νωρίτερα.

Για να διοριστεί ένας υποψήφιος νέος διευθύνων σύμβουλος του ESM, θα πρέπει να λάβει περισσότερο από το 80% των ψήφων στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Η κάθε χώρα της ευρωζώνης έχει σταθμισμένη ψήφο ανάλογα με το μερίδιό της στο κεφάλαιο του ταμείου διάσωσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS