Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική

Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική

Την όγδοη μείωση του έντοκου περιθωρίου για την Ελλάδα, ύψους 122,5 εκατ. ευρώ, ενέκρινε την Πέμπτη (2/2) το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το αυξημένο περιθώριο κέρδους που έχει συγκεντρώσει από την Ελλάδα την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.

Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει το περιθώριο ενίσχυσης στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Αυτό ολοκληρώνει τη μείωση του περιθωρίου ενίσχυσης στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας: Θα εκταμιεύσει περίπου 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και μετά την έγκρισή τους, θα εκταμιεύσει περίπου 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα έσοδα από συμμετοχές σχετικά με το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA).

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει ικανά τις προκλήσεις από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν εκδώσει θετική αξιολόγηση σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας έως το φθινόπωρο του 2022. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση αυτής της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και του EFSF, Πιερ Γκραμένια.

Επιπλέον, ο κ. Γκραμένια δήλωσε τα εξής: «Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS