«Φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας: Ευκαιρίες για αγορές κτιρίων δημιουργεί η «αποκέντρωση των γραφείων»

«Φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας: Ευκαιρίες για αγορές κτιρίων δημιουργεί η «αποκέντρωση των γραφείων»

Έντονες θα είναι οι διεργασίες για την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με σημείο αναφοράς την αποχώρηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και υπηρεσιών του Δημοσίου, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν τον απαραίτητο ζωτικό χώρο προκειμένου να αναπτυχθούν νέες χρήσεις και να ανακατασκευαστούν παλιά ακίνητα.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 500.000 τ.μ., που σήμερα λειτουργούν ως κτίρια γραφείων και στεγάζουν τράπεζες και υπουργεία, θα μείνουν κενά από το 2024-2025 και μετά, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί κινήσεις για τη μεταφορά αυτών των υπηρεσιών σε περιοχές εκτός του κέντρου. Πρόκειται για μια μοναδική περίσταση, η οποία έχει κινητοποιήσει τις εταιρείες real estate, που διαπιστώνουν ότι θα διατεθούν στην αγορά κτίρια «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περίοδο που εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει εισέλθει σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ
Στελέχη της αγοράς ακινήτων υπολογίζουν ότι τα επόμενα επτά χρόνια τουλάχιστον 200 κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας θα αλλάξουν χρήση, θα ανακατασκευαστούν ή θα αναπλαστούν. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Μόνο το σχέδιο για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της ΠΥΡ.ΚΑΛ. στη Δάφνη θα σηματοδοτήσει την αποχώρηση εννέα υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας, αρχής γενομένης από το 2025.

Πρόκειται για τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Επίσης, στο νέο πάρκο της ΠΥΡ.ΚΑΛ. θα μετακινηθούν υπηρεσίες, όπως η ΑΑΔΕ, η ΕΕΣΥΠ και οι θυγατρικές της, δηλαδή η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. Με τον τρόπο αυτόν, υπολογίζεται ότι θα απελευθερωθούν πάνω από 120 κτίρια, επιφάνειας 350.000 τ.μ.

Εξοικονόμηση 1 δις ευρώ
Από τη μετακίνηση σειράς υπουργείων και υπηρεσιών στην ΠΥΡ.ΚΑΛ., το Δημόσιο προσδοκά στην εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών, καθώς θα αποχωρήσει από δεκάδες ακίνητα που μισθώνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Το σχέδιο για ΠΥΡΚΑΛ
Ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της ΠΥΡ.ΚΑΛ. βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και εκτιμάται ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ η ανάθεση του έργου αναμένεται το 2023. Το ύψος του υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες
Σημαντική κινητικότητα θα προκύψει και από την αποχώρηση των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank από το κέντρο της Αθήνας. Αμφότερες οι τράπεζες έχουν υπογράψει σχετικά MoU με τη Lamda Development για τη μετεγκατάσταση των κεντρικών τους γραφείων και υπηρεσιών στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει συμφωνήσει να μεταφέρει στο Ελληνικό το σύνολο των διοικητικών του υπηρεσιών στην Αττική, που σήμερα είναι διάσπαρτες σε 18 κτίρια.

Η αξία της συμφωνίας των δύο πλευρών ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ. Η μετεγκατάσταση προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πύργος γραφείων, επιφάνειας 40.000 τ.μ., που θα κατασκευάσει η Lamda Development στη Λ. Βουλιαγμένης.

Αντίστοιχα, πριν από μερικές ημέρες, ανάλογη συμφωνία υπέγραψε και η Eurobank. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, η τράπεζα θα εξετάσει την απόκτηση οικοπέδου 18 στρεμμάτων στο Επιχειρηματικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στο τμήμα του πρώην αεροδρομίου που έχει πρόσοψη στη Λ. Βουλιαγμένης. Εκεί θα αναπτυχθεί πύργος γραφείων 40.000 τ.μ., που θα στεγάσει τα γραφεία της Eurobank. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, ο πύργος γραφείων (tower), εκτιμώμενου ύψους άνω των 100 μ., προορίζεται να αποτελέσει ακόμα ένα μοναδικό τοπόσημο (landmark) της περιοχής και της γενικότερης ανάπτυξης του Ελληνικού. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ.

Αποχωρεί και η ΔΕΗ
Αντίστοιχα, και η αποχώρηση της ΔΕΗ από την ιστορική της έδρα στην οδό Χαλκοκονδύλη θα απελευθερώσει σημαντικό χώρο για αξιοποίηση. Η ΔΕΗ καταλαμβάνει σήμερα ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (Χαλκοκονδύλη - 3η Σεπτεμβρίου - Καποδιστρίου - Πατησίων), πλησίον της Πλ. Ομονοίας. Πρόκειται δηλαδή για «φιλέτο», το οποίο θα συμβάλει στη συνολικότερη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, όπου ήδη συντελούνται σημαντικές επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της φιλοξενίας, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η ανακατασκευή του εμβληματικού κτιρίου του πρώην «Μινιόν», πιθανώς ως ακινήτου μεικτής χρήσης (γραφεία, καταστήματα και κατοικίες).

Η ΔΕΗ σχεδιάζει τη μετεγκατάστασή της στο πρώην στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Πλέσσα Μιχαήλ» στη Λ. Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Η έκταση έχει μισθωθεί από τη ΔΕΗ για τα επόμενα 10 χρόνια και σε αυτήν θα κατασκευαστούν τα νέα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS