Φυσικό αέριο: Επέστρεψε στα 96 ευρώ η Μεγαβατώρα -Για πρώτη φορά μετά τα μέσα Ιουνίου

Φυσικό αέριο: Επέστρεψε στα 96 ευρώ η Μεγαβατώρα -Για πρώτη φορά μετά τα μέσα Ιουνίου

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκλεισε τη Δευτέρα (24/10) στα 96 ευρώ ανά Mεγαβατώρα για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου.

Ο καλός καιρός, τα ενισχυμένα αποθέματα και οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό της ενεργειακής κρίσης αμβλύνουν τους φόβους για ελλείψεις εν όψει του χειμώνα.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε στα επίπεδα που βρισκόταν στις 14 Ιουνίου, όταν και είχε ανοίξει σχεδόν στα 90 ευρώ τη Μεγαβατώρα και έκλεισε λίγο πάνω από 109 ευρώ τη Μεγαβατώρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού αερίου υποχώρησαν κατά 15,48% τη Δευτέρα (24/10) και είναι πάνω από 70%, χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου. Παράλληλα, σε επίπεδο μήνα, η συνολική υποχώρηση ανέρχεται σε 44,77%.

Οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του μήνα, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και διευκολύνοντας τη διαδικασία πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη.

Οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα.

Ο ήπιος καιρός συμβάλλει στο να περιοριστεί η πίεση στην οικονομία της Ευρώπης, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, οι τιμές είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά αερίου.

Αντίστοιχα σημαντική ήταν η υποχώρηση και στο βρετανικό συμβόλαιο, καθώς η ημερήσια ανέρχεται σε 14,81% και η μηνιαία σε 27,78%, με την τιμή του φυσικού αερίου να φτάνει στις 173,90 πένες ανά θερμική μονάδα.

Φυσικό αέριο: Το πλαφόν στην τιμή φαίνεται πως έδρασε αποτελεσματικά

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να στηρίξουν τα έκτακτα μέτρα για να μπει... φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου. Υποστηρίζουν ένα ανώτατο όριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέλουν να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις.

Μια από τις χώρες που εξέφρασαν ενστάσεις για το πλαφόν, η Γερμανία, θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση τον επόμενο χειμώνα από αυτόν του 2022, καθώς εισέρχεται περισσότερο LNG στη χώρα, ανέφερε η «Handelsblatt», επικαλούμενη τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Για να συμβεί αυτό, οι ροές από χώρες όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία θα πρέπει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των όγκων που χάθηκαν από τον κλειστό αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος μετέφερε αέριο από τη Ρωσία.

Αζερμπαϊτζάν: Προτίθεται να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Παράλληλα, πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, πρότεινε στη Γεωργία να αυξήσει τη δυναμικότητα του αγωγού του «Νότιου Καυκάσου» για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ενεργειακούς πόρους και εμπορεύματα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη Γεωργία, ο Αλίεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της γειτονικής στη δική του χώρας, Ιράκλιι Γκαριμπασβίλι, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου που διοχετεύεται ετησίως στην Ευρώπη έως τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα -ήδη από το 2027.

Φέτος αναμένεται το Αζερμπαϊτζάν ότι θα εφοδιάσει την Ευρώπη με περίπου 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όγκος απότομα αυξημένος σε σύγκριση με το 2021.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα εφοδιάζει ετησίως τους Ευρωπαίους καταναλωτές με 5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν.

Ακόμη, ο Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε ότι ετησίως θα προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες με 157 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας χρήση των αγωγών υψηλής τάσης της Γεωργίας και της Τουρκίας, όπως και ότι θα διευρύνει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων από την κεντρική Ασία προς τη Δύση.

Με τη σειρά του, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα διαμετακόμισης και ευχαρίστησε τον Αζέρο πρόεδρο για τη δημιουργία του τριμερού σχήματος Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Αλίεφ, το σχήμα αυτό «θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις η Αρμενία επιδείξει το ενδιαφέρον της γι' αυτό», κάτι που εξαρτάται προφανώς από τις συμφωνίες της με το Μπακού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ