Golden Visa: Σε ποιες περιοχές αυξάνεται το όριο στις 800.000 ευρώ - Οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

Golden Visa: Σε ποιες περιοχές αυξάνεται το όριο στις 800.000 ευρώ - Οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

Αυξάνεται το όριο απόκτησης Golden Visa σε συγκεκριμένες περιοχές στις 800.000 ευρώ και στην υπόλοιπη χώρα στις 400.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή θα ξεκινήσει από τις 31 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Με το έλλειμμα στη διάθεση ακινήτων να έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και τις τιμές διαμερισμάτων να καλπάζουν με το μέσο ρυθμό αύξησης για το 2023 να διαμορφώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο 13,4% για το 2023, έναντι αύξησης 11,9% το 2022, η κυβέρνηση επιβάλλει αυστηρότερους όρους για τη χορήγηση της Golden Visa θεσπίζοντας νέα αυξημένα ποσά και με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με την γεωγραφική θέση που βρίσκεται το ακίνητο.

Ειδικότερα, το όριο για την απόκτηση Χρυσής Βίζας αυξάνεται στις 800.000 ευρώ στις περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
  • Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
  • Περιφερειακή Ενότητα Σαντορίνης και
  • Νησιά άνω των 3.100 μονίμων κατοίκων

Στις υπόλοιπες περιοχές η αξία που θα πρέπει να καταβάλει ο επενδυτής για την απόκτησης ακίνητης περιουσίας ανέρχεται από τις 400.000 ευρώ και πάνω.

Εξαιρέσεις

Εξαίρεση αποτελεί η απόκτηση διατηρητέου, με το όριο να παραμένει στις 250.000 ευρώ, αλλά με την προϋπόθεση για ανανέωση της άδειας παραμονής η αποκατάσταση του ακινήτου. Πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να αναλάβουν το τεράστιο κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό να είναι εγκαταλελειμμένα και να έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση. Υπό αυτή την εξέλιξη έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις να ληφθούν πρόσθετα μέτρα με την θέσπιση ειδικών φοροαπαλλαγών οι οποίες θα βρεθούν «επί τάπητος» στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Επίσης, το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ για ακίνητα των οποίων αλλάζει η χρήση από επαγγελματική σε οικιστική.

Πρόστιμα

Να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδυτές της Golden Visa δεν μπορούν να δώσουν τα αποκτηθέντα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση ή για έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο ανακαλείται η άδεια παραμονής και επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως ακόμη και για εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία, ο επενδυτής τρίτης χώρας εκτός ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον το όριο (π.χ. 800.000 ευρώ για την Περιφέρεια Αττικής) ανεξαρτήτως του ποσοστού ιδιοκτησίας, αλλά και την αξία του ακινήτου.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις έφτασαν τις 14.875 και οι τελικές εγκρίσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα διαμορφώθηκαν σε 7.387. Σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ