Χατζηδάκης: Πακέτο μέτρων 870 εκατ. ευρώ το 2025 -Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση συντάξεων

Χατζηδάκης: Πακέτο μέτρων 870 εκατ. ευρώ το 2025 -Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση συντάξεων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει, με βάση και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις να εφαρμόσει από το 2025 με τον νέο προυπολογισμό μέτρα στήριξης 870 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηδάκης έκανε λόγο για:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ
  • Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης με κόστος 100 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση συντάξεων με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, το επόμενο έτος θα εφαρμοστεί νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ, θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος μετά τη φετινή μείωση κατά 50% με κόστος 120 εκατ. ευρώ, θα καθιερωθεί μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες με κόστος 100 εκατ. ευρώ, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές με κόστος 15 εκατ. ευρώ, η αύξηση των συντάξεων με βάση τις επιδόσεις ανάπτυξης και πληθωρισμού με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο στην Κομισιόν θα προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την επόμενη τριετία. Επιπλέον, ανέφερε πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι και του χρόνου 2,1% του ΑΕΠ. Επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν είναι «σε μια προστατευμένη γυάλα. Επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, ωστόσο έχει αντέξει, για αυτό έχουμε και ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Μείωση των προμηθειών για τις μικρές συναλλαγές με POS

Ο υπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών για τις μικρές συναλλαγές με POS. Η εν λόγω ρύθμιση θα προχωρήσει εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τις επαφές (προς αυτήν την κατεύθυνση) με όλα τα σχήματα της αγοράς.

Όπως επίσης είπε ο κ. Χατζηδάκης, η ελληνική οικονομία δεν είναι σε «προστατευμένη γυάλα» και επηρεάζεται και αυτή από τις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, μετά από τις δύο κρίσεις, η οικονομία έχει αντέξει και για αυτό έχει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Επισήμανε ότι «συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες», προσθέτοντας πως «αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για δύσκολες χρονιές για να στηρίζουμε τους ευάλωτους».

Κίνητρα για επενδύσεις και εξαγωγές

Σχετικά με τη νέα κατεύθυνση που επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να ενισχύσουμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές». Αντίθετα, θα ενισχύεται η παραγωγικότητα και η εξωστρέφεια, με συμμάχους το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, με τη φορολογική και την αδειοδοτική πολιτική θα δίδονται κίνητρα για επενδύσεις και εξαγωγές. Και επανέλαβε ότι θα υπάρξει σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, με φορολογικά κίνητρα και χρηματοδότηση, και για την καινοτομία.

Εμείς λέμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία»

Τέλος, ερωτηθείς για το πού θέτει η ΝΔ τον πήχη στις ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτήν την ώρα το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι διττό: Αφενός η εντύπωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν τόση σημασία, και αφετέρου ότι η ΝΔ πάει επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις.

«Εμείς λέμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία», προσέθεσε. Για να καταλήξει λέγοντας ότι «οι ευρωεκλογές παράγουν πολιτικά μηνύματα. Εάν το βράδυ των εκλογών προκύψει πολιτικό μωσαϊκό, αυτό δεν θα είναι καλό για τους πολίτες και την οικονομία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται χωρίς πολιτικό κόστος, αλλά όλο το πολιτικό αφήγημα θα έχει νερώσει».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ