Λογαριασμοί ρεύματος: Το ύψος της επιδότησης για τα νοικοκυριά -Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Λογαριασμοί ρεύματος: Το ύψος της επιδότησης για τα νοικοκυριά -Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Σε ανακοινώσεις για την αύξηση του κονδυλίου για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος προχώρησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις:

• Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh, για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης για την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

• Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που πλήττονται από τη διεθνή κρίση στην ενέργεια.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

• Βιομηχανικές χρήσεις Χαμηλής Τάσης.
• Βιομηχανικές χρήσεις Μέσης Τάσης.
• Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Οι χρεώσεις θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ενέργεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αξιολογεί την εξέλιξη του κόστους ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζει τα μέτρα στήριξης. Με την επέκτασή τους, το μήνυμα είναι σαφές: θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία προκειμένου να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας και κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την Ευρώπη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS