Νέο Fuel Pass: Έρχεται μεγαλύτερη επιδότηση για καύσιμα - Τι θα ισχύσει για αμόλυβδη και ντίζελ

Νέο Fuel Pass: Έρχεται μεγαλύτερη επιδότηση για καύσιμα - Τι θα ισχύσει για αμόλυβδη και ντίζελ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τη νέα επιδότηση των καυσίμων. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τους πιθανούς τρόπους εφαρμογής του νέου fuel pass με στόχο να αφορά περισσότερους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση και στον Γιώργο Κουβαρά δήλωσε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιτρέπει έναν πιο ενισχυμένο τρόπο παρέμβασης στα καύσιμα.

Της ανακοίνωσης για τη νέα επιδότηση θα προηγηθεί η σημερινή γνωστοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο 5μηνο του 2022, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα εμφανίζουν σημαντική αύξηση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, κάτι που θα επιτρέψει τη νέα κρατική παρέμβαση.

Παράλληλα αναφερόμενος στο μέγεθος της παρέμβασης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».

Επιδότηση κατευθείαν στην αντλία

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι για να είναι αποτελεσματική η νέα παρέμβαση για την αμόλυβδη θα πρέπει η επιδότηση να δοθεί απευθείας στην αντλία και να έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και παράλληλα να πειστούν οι δανειστές ώστε να ανάψουν το «πράσινο φως».

Εξάλλου με τις δηλώσεις του χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή εφόσον τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν, τότε η παρέμβαση μπορεί να πιο ηχηρή.

Σήμερα το μεσημέρι ενδέχεται να ξεκαθαρίσει το τι θα ισχύσει καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης θα δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, τα οποία σύμφωνα με όλες τις υπάρχουν πληροφορίες είναι ιδιαίτερα καλά με τα έσοδα να έχουν υπεραποδόσεις.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι είτε να διατηρηθεί το σύστημα του πρώτου fuel pass για τη βενζίνη με αυξημένο το ποσό και περισσότερους δικαιούχους, με αυξημένη επιδότηση στην αντλία για το diesel κίνησης, είτε να εφαρμοστεί επιδότηση στην αντλία και για τα δύο είδη καυσίμων.

Ξεπέρασε τα 2,4 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αθήνα
Την Τρίτη η μέση τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2,4 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 2,408 ευρώ το λίτρο και βέβαια δεν είναι λίγες οι περιοχές που η τιμή έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 2,6 ευρώ και οδεύει αν δεν έχει υπερβεί το 2,8 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η ανώτερη τιμή αγγίζει τα 2,5 ευρώ και η μέση τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Σε ότι αφορά το diesel κίνησης η μέση τιμή πλέον είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου χθες Τρίτη, λίγο πριν το κλείσιμο των αγορών κινήθηκε πτωτικά προς τα 121 δολάρια, αν και ενδοσυνεδριακά είχε υπερβεί τα 124 δολάρια το βαρέλι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS