Νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό - Σκαρφάλωσε στο 11,3% τον Μάιο, άλμα 172% στο φυσικό αέριο

Νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό - Σκαρφάλωσε στο 11,3% τον Μάιο, άλμα 172% στο φυσικό αέριο

Νέο άλμα εμφάνισε τον φετινό Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν άνω των επιπέδων του 11%, σημειώνοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 29 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, (δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021) καθορίστηκε στο 11,3%. Η αντίστοιχη επίδοση του Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο (δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022), προέκυψε άνοδος της τάξης του 0,7%. Ταυτόχρονα, ο μέσος δείκτης για το 12μηνο Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5,3% έναντι μείωσης 1,5% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2020 – 2021.

Προς μέσο πληθωρισμό κοντά στο 9%

Οι απανωτές ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών έχουν βάλει «φωτιά» στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το δυσμενές σενάριο, το οποίο ανεβάζει την ταχύτητα του δείκτη στο 7,6%.

Υπάρχει όμως και το ακόμη χειρότερο, το οποίο «έριξε» χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει« με ρυθμούς 8,8% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις του.

Ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών; Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία. Είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS