Ουκρανικό ζήτημα: Πώς εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, σιτηρά

Ουκρανικό ζήτημα: Πώς εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, σιτηρά

Στα ύψη η αγωνία χιλιάδων πολιτών σε πολλές χώρες οι οποίοι μέχρι πρότινος απολάμβαναν τα οφέλη του φυσικού αέριου.

Πλέον, μετά τα όσα λαμβάνουν χώρα στο ουκρανικό μέτωπο, όλοι αυτοί οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και της χώρας μας, προβληματίζονται βαθιά μια και οι τιμές εκτινάσσονται στο κόκκινο! Την ίδια ώρα η προσδοκία για υποχώρηση του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων στο άμεσο μέλλον, μάλλον δεν επιβεβαιώνεται.

Στο «κάδρο» η ενέργεια

Κυβερνήσεις, αναλυτές και καταναλωτές στρεφουν την προσοχή τους στις τιμές της ενέργειας. Τα καλά νέα είναι ότι δεν βιώσαμε μια ακόμα τρελή κούρσα του φυσικού αερίου, ανάλογη με αυτή των παραμονών των Χριστουγέννων, όταν είχε «χτυπήσει» τα 180 ευρώ. Παρά το αρχικό «ξεπέταγμα» στο +12%, υποχώρησε και διατηρήθηκε κάτω από τα 80 ευρώ. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, παραμένει περίπου 400% ακριβότερο από πέρσι, ενώ το απειλητικό τουιτάρισμα Μεντβέντεφ για διπλασιασμό της τιμής του μετά τον «πάγο» στο Nord Stream 2 ενισχύει την εικόνα του ανελέητου μπρα- ντε- φερ με θύματα τους καταναλωτές.

Τα κακά νέα αρχίζουν αλλά δεν εξαντλούνται στην ανοδική πορεία του πετρελαίου. Η τιμή του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσε στα υψηλά της 7ετίας και φλέρταρε με τα 100 δολάρια, με τις εκτιμήσεις να τον «βλέπουν» ακόμα και πάνω από τα 110- 120 δολάρια, δείχνοντας ότι ο εφιάλτης των 2 και πλέον ευρώ στην αμόλυβδη είναι πραγματικός.

«Εκτόξευση» στην τιμή του σιταριού

Κυβερνήσεις και καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, όμως και για την ανοδική πορεία που καταγράφει η τιμή ενός βασικού αγαθού: του σιταριού. Η τιμή του «χτύπησε» τα υψηλά 9ετίας, μόλις «φούντωσε» η ανησυχία για διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Συν τοις άλλοις, τα χαμηλά αποθέματα σε Καναδά και ΗΠΑ επέτειναν τον προβληματισμό και κάπως έτσι ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων σε δημητριακά κι ό,τι άλλο σχετίζεται με το σιτάρι, είναι προ των πυλών.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα σιτηρά. Η ουκρανική κρίση, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της, αλλά και η επιβολή κυρώσεων εκτιμάται ότι μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές, όλων των σιτηρών, δηλαδή- εκτός του σιταριού- και της σόγιας και του καλαμποκιού, σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Πέρα από την τιμή του σιταριού, που κάνει κούρσα, ένα ακόμα βασικό αγροτικό προϊόν έχει ανάλογες προοπτικές. Αν και μέχρι στιγμής τα φορτία καλαμποκιού εξακολουθούν να ρέουν ελεύθερα, χωρίς να φαίνονται ενδείξεις διακοπών, μια συνεχής και παρατεταμένη διαμάχη στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να είχε σημαντικές επιπτώσεις, όπως ελλείψεις βασικών λιπασμάτων και πρώτων υλών στην παραγωγή, πιθανή διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτίναξη των διεθνών ενεργειακών τιμών, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις τιμές του καλαμποκιού μεσοπρόθεσμα.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν αύξηση 7,8% μέσα σε μόλις ένα μήνα σε αλεύρια και δημητριακά, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση 5% στο ψωμί, 7,1% στα ζυμαρικά, 3,2% σε άλλα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ