Προϋπολογισμός 2021: Σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο

Προϋπολογισμός 2021: Σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο

Υψηλό πρωτογενές έλλειμμα φέτος και το 2021 προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή. Το κοντέρ της ύφεσης γράφει πάνω από 10% από 8,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση ενώ παράλληλα ο πήχης της ανάπτυξης προσγειώνεται στο 5% για το επόμενο έτος από 7,5% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο προϋπολογισμός που θα έχει έντονα τα σημάδια που αφήνει στην ελληνική οικονομία η κρίση της πανδημίας θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Πρωτογενές έλλειμμα οριακά κάτω από το 7% του ΑΕΠ για φέτος και στη περιοχή του 4,5% για το 2021 έναντι 1% που ήταν το βασικό σενάριο του προσχεδίου.

- Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,5% για το 2020 και ρυθμό ανάπτυξης 5% για το επόμενο έτος .

- Μεγάλη υστέρηση στα φετινά έσοδα και αναπλήρωση μέρους των απωλειών το 2021.

- Αύξηση του αποθεματικού για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση που δεν κοπάσει η ένταση της πανδημίας

Την ίδια ώρα σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται το οικονομικό επιτελείο μετά τις εμπλοκές στην ενεργοποίηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το πλαφόν στις προκαταβολές για το 2021. Το ευρωταμείο βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα μετά το βέτο που άσκησαν Ουγγαρία και Πολωνία λόγω της ρήτρας για τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, με αποτέλεσμα να θολώνει ο χρονικός ορίζοντας για την εκκίνηση της εκταμίευσης των πόρων στα κράτη μέλη της ΕΕ που για την Ελλάδα ανέρχονται σε 29,1 δισ. ευρώ (16,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια) Στο πακέτο των 29,1 δισ ευρώ προστίθενται 2 δισ ευρώ μέσω του React EU που θα καλύψουν δράσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι εξελίξεις μεταθέτουν την εισροή των πρώτων κεφαλαίων προς το τέλος του 2021 και όχι εντός του πρώτο εξαμήνου σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών.

Πέραν της χρονοτριβής στις διαδικασίες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου θα ορίζεται ότι το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με το 10% των συνολικών κονδυλίων που δικαιούται κάθε χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει το 2021 περί τα 3 δισ. ευρώ όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλι 5,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,635 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις και 1,272 δις. ευρώ από δάνεια. Επιπρόσθετα δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί οι όροι και οι δεσμεύσεις που θα αναλαμβάνει η κάθε χώρα προκειμένου να λάβει τη χρηματοδότηση.

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν βασική πηγή τροφοδότησης της ανάκαμψης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού η συνεισφορά του Ταμείου στην ανάπτυξη της οικονομίας υπολογίζεται σε δύο ποσοστιαίες μονάδες ενώ ανάλογη είναι και η επίπτωση στη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS