Real Estate: Σπάει τα κοντέρ ο Πειραιάς - Εκτοξεύτηκε η αγορά κατοικίας στην Αθήνα

Real Estate: Σπάει τα κοντέρ ο Πειραιάς - Εκτοξεύτηκε η αγορά κατοικίας στην Αθήνα

Αλώβητη έχει εξέλθει από την πανδηµία η αγορά κατοικίας στο Λεκανοπέδιο Αττική, καθώς οι τιµές έχουν σηµειώσει σηµαντική αύξηση µέχρι και 28% σε σχέση µε το 2019, δηλαδή την περίοδο πριν από το ξέσπασµα της υγειονοµικής κρίσης.

Σύµφωνα µε την ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από τον δείκτη τιµών κατοικίας Spitogatos Property Index (SPI), η µέση ζητούµενη τιµή πώλησης κατοικιών στην Αττική διαµορφώθηκε σε 1.961 ευρώ/τ.µ. κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριµήνου του έτους. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 20,7% σε σχέση µε τα 1.625 ευρώ/τ.µ. που ήταν η µέση ζητούµενη τιµή πώλησης τρία χρόνια πριν, δηλαδή πριν από την πανδηµία.

Limit up

Οι µεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στην περιοχή του Πειραιά, δείγµα της µεγάλης ανόδου της ζήτησης, η οποία έχει προκύψει ως αποτέλεσµα των σηµαντικών αναπλάσεων που έγιναν στον Aγιο Διονύσιο και φυσικά της έλευσης του µετρό µέσω της επέκτασης τηςΓραµµής 3. Στον Πειραιά, η µέση ζητούµενη τιµή ανέρχεται σήµερα σε 1.744 ευρώ/τ.µ., κατά 28% υψηλότερα από το τρίτο τρίµηνο του 2019, ενώ στα προάστια του µεγαλύτερου λιµανιού της χώρας η µέση τιµή διαµορφώνεται κατά 26,6% υψηλότερα, στα 1.391 ευρώ/τ.µ.

Η ανάπλαση των πρώην βιοµηχανικών εγκαταστάσεων της καπνοβιοµηχανίας «Παπαστράτος» από την Dimand Real Estate έχει δηµιουργήσει σηµαντική κινητικότητα στην περιοχή του Αγίου ∆ιονυσίου, την οποία επισκέπτονται καθηµερινά δεκάδες χιλιάδες εργαζόµενοι, οι οποίοι απασχολούνται στα σύγχρονα κτίρια γραφείων που δηµιουργήθηκαν στη θέση του πρώην εργοστασίου. Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει και τη ζήτηση για απόκτηση κατοικίας στον Πειραιά.

Μάλιστα, η Dimand σπεύδει ήδη να ικανοποιήσει µέρος αυτής, έχοντας κατασκευάσει ένα κτίριο διαµερισµάτων, το οποίο πωλήθηκε στην Premia Properties ΑΕΕΑΠ και µισθώνεται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία Teleperformance για τη στέγαση εργαζοµένων της. Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί τον βασικότερο µισθωτή των νέων γραφείων που κατασκευάστηκαν στον Aγ. ∆ιονύσιο. Αναγνωρίζοντας τη µεγάλη ζήτηση και για κατοικίες, αυτήν την περίοδο η Dimand δροµολογεί ακόµα δύο αναπτύξεις οικιστικών ακινήτων στην περιοχή, επίσης σε ακίνητα που έχουν αγοραστεί από την «Παπαστράτος».

Άνοδος 15%

Στο κέντρο της Αθήνας, η µέση ζητούµενη τιµή έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15% την τελευταία τριετία, αγγίζοντας πλέον τα 1.750 ευρώ/τ.µ. Στην προκειµένη περίπτωση, κινητήριος µοχλός της ανοδικής πορείας των τιµών είναι οι ξένοι αγοραστές και δη επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εκµετάλλευση διαµερισµάτων µέσω των ψηφιακών πλατφορµών βραχυχρόνιας µίσθωσης. Σηµαντική ζήτηση παρατηρείται και για την εκµίσθωση διαµερισµάτων σε φοιτητές και νέες οικογένειες, ενώ πολλές εταιρείες αναγνωρίζουν σε παλιά διαµερίσµατα του κέντρου τη δυνατότητα αποκόµισης µελλοντικών υπεραξιών µέσω εργασιών ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθµισης.

YN 2022 10 26 14.18.39

Ο ρόλος της πανδημίας

Στελέχη της αγοράς επισηµαίνουν ότι, αν δεν είχε µεσολαβήσει η πανδηµία, που αποµάκρυνε προσωρινά τους ξένους επενδυτές, η αύξηση των τιµών στο κέντρο της Αθήνας θα ήταν πολύ µεγαλύτερη. Σηµαντικές αυξήσεις καταγράφουν ασφαλώς τόσο τα βόρεια όσο (κυρίως) και τα νότια προάστια της Αττικής. Aλλωστε, στο παραλιακό µέτωπο του λεκανοπεδίου εντοπίζονται οι υψηλότερες τιµές πώλησης στη χώρα. Η µέση ζητούµενη τιµή στα νότια διαµορφώνεται σήµερα σε 3.167 ευρώ/τ.µ., 24% υψηλότερα από το τρίτο τρίµηνο του 2019, καθώς η πρόοδος στο έργο του Ελληνικού έχει αρχίσει να ενισχύει το αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Μελλοντικά, τα ακίνητα των νοτίων προαστίων αναµένεται να αποτελέσουν βασικούς στόχους και για τους ξένους επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραµονής µέσω του προγράµµατος «Χρυσή Βίζα». Η πρόσφατη πρωθυπουργική εξαγγελία για αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ προβλέπεται να στρέψει τη µεγάλη µάζα των επενδυτώνπρος τις περιοχές των νοτίων προαστίων, όπου τα ακίνητα είναι ακριβότερα, ενώ υπάρχει και διαθέσιµο απόθεµα, ιδίως νεόδµητων κατασκευών.

Βόρεια προάστια

Αυξηµένη ζήτηση εντοπίζεται κυρίως από Έλληνες και για την αγορά ακινήτων στα βόρεια προάστια, µε τη µέση τιµή να αγγίζει τα 2.628 ευρώ/τ.µ., από 2.211 ευρώ/τ.µ. προ τριετίας, µια αύξηση 18,8%. Ωστόσο, µε δεδοµένο ότι το αγοραστικό κοινό στις περιοχές αυτές είναι σχεδόν αµιγώς ελληνικής προέλευσης, αναµένεται να καταγραφεί σταδιακή επιβράδυνση της ανόδου των τιµών το επόµενο διάστηµα, όπως και συνολικά στην αγορά, µε εξαίρεση ορισµένους «θύλακες», όπως τα ακίνητα του κέντρου και των νοτίων προαστίων, που αποτελούν εστίες ζήτησης από το εξωτερικό. Η ανοδική πορεία των επιτοκίων αναµένεται να έχει αντίκτυπο και στη ζήτηση στεγαστικών δανείων, ωθώντας πολλούς ενδιαφερόµενους στο να αναθεωρήσουν και να αναστείλουν τις αποφάσεις τους.

Πηγή: Money Pro

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ