Ρεύμα: Ανάσες αισιοδοξίας για την τιμή - «Φρέναρε» κάτω από τα 200 ευρώ στη χονδρική

Ρεύμα: Ανάσες αισιοδοξίας για την τιμή - «Φρέναρε» κάτω από τα 200 ευρώ στη χονδρική

Hλεκτροσόκ σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκαλεί το ρεύμα, παρά την κρατική στήριξη.

Τα καλά νέα είναι ότι μπαίνοντας στον χειμώνα, η τιμή του ρεύματος «φρέναρε» κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επιτρέποντας κάποιες ανάσες αισιοδοξίας.

«Αλμυροί» οι λογαριασμοί ρεύματος στα καταστήματα

Η ζημιά που έχει προκαλέσει, όμως, το ράλι της ενέργειας στις μικρές επιχειρήσεις, είναι μεγάλη. «Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε το ρεύμα παραπάνω από δυόμισι φορές από ό, τι πληρώναμε τον προηγούμενους μήνες. Το τελευταίο τετράμηνο έχουμε φτάσει να πληρώνουμε αντί για 10.000 ευρώ, 25.000 ευρώ!» τονίζει ο Χρήστος Παπασωτηρίου, ο οποίος διατηρεί ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη. Οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ξεπερνούν και αυτές τις δεκαετούς οικονομικής κρίσης, όπως επισημαίνει.

Θάλαμοι κατάψυξης, ψύξης, φούρνοι, καταψυκτήρια είναι από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται από αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Πολλοί επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι με οικονομικό αδιέξοδο όπως λένε. Θα αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματά τους και να μειώσουν προσωπικό.

Στην… πρέσα τα καθαριστήρια για το ρεύμα

«Είναι ενεργοβόρα. Εμείς όπως και κάποιοι άλλοι κλάδοι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» δηλώνει ο Αντώνης Φιδάλας, ο οποίος διατηρεί καθαριστήρια στην συμπρωτεύουσα. Είναι ενδεικτικό ότι για κατανάλωση ρεύματος ένα καθαριστήριο πέρσι κατέβαλε 787,29 ευρώ, ενώ για το ίδιο διάστημα φέτος για λιγότερη κατανάλωση 4.548 ευρώ.

Το ρεύμα γονατίζει τα καταστήματα της γειτονιάς

Τα ψιλικατζίδικα δεν θεωρούνται ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Ωστόσο, για ένα κατάστημα μόλις 30 τετραγωνικών μέτρων, οι ιδιοκτήτες παρά την επιδότηση των 1717 ευρώ θα χρειαστεί να πληρώσουν 1016 ευρώ για ρεύμα.

Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις πάντως για το κόστος της ενέργειας δεν είναι αισιόδοξες.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αισιόδοξα σενάρια, για να είμαι ειλικρινής. Θεωρούμε ότι 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα χρόνια» τονίζει ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS