Standard & Poor’s: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

Standard & Poor’s: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

Σε BB+ με σταθερό outlook αναβαθμίζει ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης S&P την Ελλάδα, φέρνοντάς την πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

H αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s ήταν αναμενόμενη στους επενδυτές, μετά και την αξιολόγηση της καναδικής DBRS, κάτι που οδήγησε σε ράλι τον Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών τη Μεγάλη Πέμπτη.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας. Την ίδια ώρα,επισημαίνει πως οι επιπτώσεις από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο φαίνονται για τη χώρα διαχειρίσιμες,  λόγω των σημαντικών αποθεμάτων ασφαλείας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την S&P, φέτος θα σημειωθεί επιβράδυνση  του ΑΕΠ 3,4% έναντι 8,3% το 2021, λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας και του πληθωρισμού. Και παρά το γεγονός πως πληθωρισμός σημείωσε ρεκόρ τον Μάρτιο στο 8%, η Standard & Poor’s εκτιμά ότι σε ετήσια βάση θα επιβραδυνθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι πάνω από 3% στην τριετία 2023-2025, λόγω κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της επιστροφής στην κανονικότητα μετά την πανδημία για τον τουρισμό.

Σημαντικό για τον αμερικανικό οίκο είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί το 2021σε ποσοστό κάτω του 13%, καθώς οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει και πουλήσει τα συγκεκριμένα ανοίγματα. Παράλληλα, η δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών βελτιώνεται, δίνοντας δυναμική στην επίδραση της νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, η S&P επισημαίνει ότι από το 2020, η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης έχει λάβει ώθηση μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ, αντίστοιχα. Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διευκόλυνε την πρόσβαση στην αγορά για κρατικό δανεισμό με σχετικά χαμηλό κόστος λόγω της συμπερίληψης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς (PEPP) και ως collateral στις πράξεις επαναγοράς της ΕΚΤ. Πιο πρόσφατα, πριν από τον τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο του 2022, η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα πέρα από τις επαναγορές, εάν καταγράψει επιδείνωση στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην Ελλάδα, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία.

Οι επόμενες αξιολογήσεις για τη χώρα μας έρχονται στις Ιουλίου από τη Fitch στις 8 Ιουλίου, στις 16 Σεπτεμβρίου από Moody’s και DBRS, στις 7 Οκτωβρίου πάλι από τη Fitch και στις 21 Οκτωβρίου από τη Standard & Poor’s.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ