Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η πρώτη δόση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο της Ελλάδας.

Τα 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), του βασικού μέσου που βρίσκεται στο επίκεντρο της Επόμενης Γενιάς της ΕΕ. θα φτάσουν στην Ελλάδα σε ένα περίπου μήνα, ύστερα από τις εγκρίσεις που χρειάζονται.

Σημειώνεται ότι το αίτημα πληρωμής υπέβαλε η Ελλάδα διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

«Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης» δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας την προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του Σχεδίου και τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης».

Η Επιτροπή επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως η επίτευξη των οροσήμων συμβάλλει, σημαντικά, στην αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου, καθώς ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν νομοθετικά βήματα, που ανοίγουν τον δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που σχεδιάζονται για τα επόμενα στάδια υλοποίησης του Σχεδίου.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Πάολο Τζεντιλόνι «η Ελλάδα έκανε μια καλή αρχή στην εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώνοντας, με επιτυχία, τα δεκαπέντε ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο αίτημα πληρωμής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «με τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης του “Ελλάδα 2.0", ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αυτή η σημαντική ενίσχυση, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Καταθέσαμε το Σχέδιό μας δεύτεροι, λάβαμε την έγκριση από τους πρώτους, υποβάλαμε από τους πρώτους αίτημα πληρωμής, το οποίο προχωράει με επιτυχία. Συνεχίζουμε το έργο μας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με όρους διαφάνειας».

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που υπέβαλε (29.12.2021) αίτημα πληρωμής, μετά την πλήρη επίτευξη των ορόσημων και στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση. Σημειώνεται πως, συνολικά, μόλις πέντε χώρες έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής, από τις 26 που έχουν υποβάλει Σχέδιο στην Κομισιόν.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως το αίτημα υποβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή, με βάση την επίτευξη των 15 ορόσημων και στόχων του 2021. Καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του Σχεδίου.

«Τα ορόσημα που επιτεύχθηκαν καταδεικνύουν σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας και του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού της προγράμματος» αναφέρεται. Περιλαμβάνουν όπως αναφέρεται «σημαντικά μέτρα» όπως η θέσπιση του πλαισίου για τη Δανειακή Διευκόλυνση και η έναρξη του δανεισμού μέσω εμπορικών τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αναμένεται να διοχετεύσει σημαντική ρευστότητα σε ιδιωτικές επενδύσεις την επόμενη πενταετία, την έναρξη σημαντικών επενδύσεων, περιλαμβανομένου του Εξοικονομώ, τη νέα εργατική νομοθεσίας, και το νέο νόμο για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Με το αίτημά τους, οι ελληνικές αρχές παρείχαν λεπτομερή και ολοκληρωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την εκπλήρωση των 15 ορόσημων. Η Επιτροπή αξιολόγησε διεξοδικά αυτές τις πληροφορίες προτού υποβάλει τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής.

Τα επόμενα βήματα είναι η θετική γνώμη της EFC, η οποία θα εκδοθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων κατ’ ανώτατο όριο. Μετά η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS