Ύμνοι της Handelsblatt για την Ελλάδα: Έκρηξη» πράσινης ενέργειας - Επιτυγχάνει τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ

Ύμνοι της Handelsblatt για την Ελλάδα: Έκρηξη» πράσινης ενέργειας - Επιτυγχάνει τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ

Με αφορμή την επίτευξη των σχετικών στόχων που είχε θέσει η Ε.Ε., η Handelsblatt εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα σημείωσε πολυσχιδή πρόοδο στον ενεργειακό τομέα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ επισημαίνει επίσης ότι η χώρα έχει αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η Ελλάδα έχει ήδη αποταμιεύσει υπερδιπλάσιο ποσό φυσικού αερίου από το προβλεπόμενο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της της κρίσης. […] Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η DW, η Ελλάδα μειώνει δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τον Νοέμβριο του 2022, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν κατά 98,3% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε έτσι από την εξάρτησή της από τη Ρωσία, μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στη δραστική εξοικονόμηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», στρεφόμενη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η διακίνηση του οποίου σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το 2022.

Έκρηξη πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας

Πάντως, όπως παρατηρεί το γερμανικό μέσο, «προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια παρά τους στόχους εξοικονόμησης φυσικού αερίου, η συντηρητική κυβέρνηση ανέβαλε τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, η λήξη της οποίας προγραμματίζεται πλέον για το 2028, αντί του αρχικού στόχου για το 2025». Τέλος, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με απώτερο σκοπό το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 να προσεγγίσει το 80%, η Ελλάδα σημειώνει και εκεί πρόοδο:

«Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε το 47,1%, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Συγκριτικά, πριν από δέκα χρόνια ήταν μόλις 6% », υπογραμμίζει η HB.

Ο αρθρογράφος της αναφέρει ότι «η έκρηξη της ελληνικής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προσελκύει και ξένες ενεργειακές εταιρείες. Τον Ιανουάριο, η ΔΕΗ και η γερμανική RWE Renewables σχημάτισαν κοινοπραξία, την Meton Energy AG, την οποία η RWE ελέγχει με το 51% των μετοχών. Η ΔΕΗ συνεισφέρει 9 ηλιακά έργα ισχύος 940 μεγαβάτ. Η τοποθεσία των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι πρώην ορυχεία εξόρυξης λιθάνθρακα στη βόρεια Ελλάδα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS