Υποχρεωτική η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων – Πρόστιμα από τον Απρίλιο

Υποχρεωτική η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων – Πρόστιμα από τον Απρίλιο

Τέλος στην προαιρετική χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων βάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς έχει ήδη έτοιμες τις νέες διατάξεις επιβολής προστίμων για όσους δεν υποβάλουν τα τιμολόγια τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyData. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες διατάξεις θα προβλέπουν υψηλά πρόστιμα για όσους δεν αναρτούν τα τιμολόγια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα χρονικό διάστημα για την υποβολή των τιμολογίων του προηγούμενου έτους. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πιθανόν η επιβολή των προστίμων θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα. Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι επί της ουσίας μία «προσομοίωση» λογιστικών βιβλίων που θα τηρούνται στους servers της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και μπορούν να απεικονίσουν ανά πάσα στιγμή τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022. Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.


Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες:

  1. Στην πλατφόρμα myData διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.
  2. Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31η Μαρτίου 2022.
  3. Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων.
  4. Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής «timologio» για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myData ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.
  5. Μέσω της εφαρμογής «timologio», ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:

    - να διαμορφώσουν το προφίλ τους,

    να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,
    - να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και
    - να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά τους (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.).

  6. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myData (έσοδα) του επαγγελματία και στο myData της επιχείρησης-πελάτη (έξοδα).

  7.  Ο επαγγελματίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών.
     
  8. Η εφαρμογή «timologio» δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS