Πιθανό να κατέβει και ο Στέφανος Κασσελάκης υποψήφιος στις ευρωεκλογές -Τι έδειξαν οι προκριματικές

Πιθανό να κατέβει και ο Στέφανος Κασσελάκης υποψήφιος στις ευρωεκλογές -Τι έδειξαν οι προκριματικές

Σε πρόσωπο έκπληξη εξελίσσεται η επιλογή του ενός άνδρα που συμπληρώνει την πεντάδα των τεσσάρων γυναικών για το ευρωψηφοδέλτιο λόγω της ποσόστωσης 50-50 ανδρών και γυναικών την ώρα που στο κόμμα της Αριστεράς αναζητείται η νέα ταυτότητα όσο μεταλλάσσεται σε κόμμα Κασσελάκη.

Στην 35άδα του ευρωψηφοδέλτιου που προέκυψε από τις προκριματικές  οι 16 είναι γυναίκες πράγμα που σημαίνει ότι μαζί με την νυν ευρωβουλευτή Έλενα Κουντουρά φτάνουν στις 17.

Ωστόσο βάσει του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ οι γυναίκες θα πρέπει να καλύψουν τις μισές θέσεις του ψηφοδελτίου επομένως θα πρέπει να μπουν ακόμη 4 για να φτάσουν στις 21, τις μισές δηλαδή από τις 42 θέσεις στο ψηφοδέλτιο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και ο στόχος του είναι να κάνει την έκπληξη με την ανακοίνωση των 5 ονομάτων την Παρασκευή στην κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση όλου του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Η μια και μοναδική θέση άνδρα που έχει απομείνει έχει πυροδοτήσει εκ νέου σενάρια επι σεναρίων για το ποιος μπορεί να είναι αυτός που θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο.

Κασσελάκης στην Ευρωβουλή

Το ψηφοδέλτιο έχει ήδη ένα Κασσελάκη, τον Βασίλη Κασσελάκη ξάδερφο του προέδρου και γιο του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κασσελάκη.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την έκπληξη και παρά το γεγονός ότι έχει διαψεύσει ότι θα βάλει υποψηφιότητα για την ευρωβουλή, θα κάνει τελικά το μεγάλο βήμα.

Το στοίχημα εξάλλου είναι μεγάλο για τον ίδιο καθώς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις κάλπες θα είναι και καθοριστικό για την εδραίωσή του στο πολιτικό σύστημα στο εσωτερικό της χώρας.

Οι λόγοι για να επιλέξει να μπει επικεφαλής ουσιαστικά του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλοί. Τα ζητήματα Κράτους Δικαίου - υπόθεση των Τεμπών, Υποκλοπές και εσχάτως και η έρευνα της ευρωπαίας εισαγγελέως για τη διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης - αποτελούν ισχυρά κίνητρα για να βρεθεί ο κ. Κασσελάκης στην Ευρώπη.

Η διάρθρωση του ψηφοδελτίου μέχρι και αυτή την ώρα δεν προδιαθέτει για επιλογές μέσα από τους 200 υποψήφιους που δεν τα κατάφεραν να εκλεγούν με το πιθανότερο σενάριο αυτή την ώρα να θέλει τον πρόεδρο του κόμματος να επιλέγει πρόσωπα έκπληξη εκτός προκριματικών.

Μέχρι τώρα πάντως από το ευρωψηφοδέλτιο λείπουν πρόσωπα με αναφορές στο αναπηρικό κίνημα και τους Ρομά

Ενστάσεις για τη διαδικασία

Η προκριματικές κάλπες πέρασαν όσο ήταν δυνατό κάτω από τα ραντάρ με τη συμμετοχή στις κάλπες στα 400 εκλογικά τμήματα να μην είναι η αναμενόμενη.

Κάποιες ενστάσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν πήραν έκταση καθώς κανείς δεν θέλει αυτή την ώρα να γκρινιάξει ή να κάνει ζημιά στο κόμμα ενόψει ευρωεκλογών υπό το φόβο της βαριάς κατηγορίας του υπονομευτή της μεγάλης προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει – και λόγω αποχής από τη γαλάζια κάλπη – τα ποσοστά των εθνικών εκλογών (18%).

Πηγές της Κουμουνδούρου πάντως εμφανίζονται πλήρως ικανοποιημένες από τη συμμετοχή 63.000 παλιών και νέων μελών ανάμεσά τους και 6.000 φίλοι.

Χαρακτηρίζουν αδόκιμη τη σύγκριση με τη συμμετοχή στις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου (75.000 ψήφισαν Κασσελάκη τον Σεπτέμβριο από τις 170.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) καθώς τότε το διακύβευμα ήταν πολύ μεγαλύτερο όπως σημειώνουν και η επιλογή του κόσμου ήταν για τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που κρατούν οι συνεργάτες του προέδρου είναι ότι με την υβριδική διαδικασία και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα ακόμη βήμα όπως σημειώνουν προς το ψηφιακό κόμμα που οραματίζεται ο κ. Κασσελάκης.

Αυτό παρά το γεγονός οτι επίσημα στοιχεία για το πόσοι γράφτηκαν στους ηλεκτρονικούς καταλόγους δεν δόθηκαν, όπως δεν δόθηκαν ποτέ επίσημα και πόσοι ήταν αυτοί που ψήφισαν από κινητό ή ταμπλετ από το σπίτι τους.

Κόμμα Κασσελάκη

Στους 35 πάντως που εκλέχτηκαν μέσα από τις προκριματικές κάλπες  ξεχωρίζουν πρόσωπα που συνδέθηκαν απευθείας με τον ίδιο τον κ. Κασσελάκης είτε γιατί εκείνος έδωσε χώρο στο να τον πλησιάσουν είτε γιατί στην κατάσταση που έχει βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε τώρα ο χώρος για να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πολιτική.

Τέτοια πρόσωπα αναμφίβολα είναι εκείνα με το life style προφίλ όπως ο επιχειρηματίας και παίχτης reality Νάσος Παπαργυρόπουλος ή οι δημοσιογράφοι της ψυχαγωγίας Πανόπουλος και Παπανώτας.

Αυτό είναι και ένα πρώτο δείγμα της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα ακροατήρια και κοινά.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα των μετρήσεων που γίνονται με εβδομαδιαία πλέον συχνότητα είναι αυτά του βαρόμετρου της public issue.

Το βαρόμετρο εξετάζει διαχρονικά τις θέσεις των ψηφοφόρων και της κοινής γνώμης για τα δυο κόμματα εξουσίας από το 2015 μέχρι και σήμερα για τον κινούνται προς τη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση στο σύνολο των ψηφοφόρων 63% - 6 στους 10 – δηλώνει προς τη λάθος και μόλις ένα 12% δηλώνει προς τη σωστή.

Στο δεύτερο ποσοστό πολλοί βλέπουν και το πραγματικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση.

Η μέτρηση αφορά στο μήνα Μάρτιο ωστόσο ενδιαφέρον έχει ο καταμερισμός των ερωτηθέντων καθώς από αυτόν προκύπτει το πόσο έχει αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο βάσης με τους μισούς ψηφοφόρους του κόμματος, όπως σημείωνε σε άρθρο του και ο αρθρογράφος της Αυγής Θανάσης Καρτερός να απομακρύνονται και αρκετούς άλλους να πηγαίνουν στον καναπέ όπως σημειώνουν παλαιότερα στελέχη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα σε όσους δηλώνου ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2023 το 39% δηλώνει ότι το κόμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το 32% στη λάθος.

Σε όσους από τους ερωτηθέντες δηλώνουν σήμερα ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 6 στους 10 βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στη σωστή κατεύθυνηση και μόλις ένα 5% στη λάθος. Και πάλι ένας στους τρεις από τους σημερινούς ψηφοφόρους φαίνεται να μην ικανοποιείται καθώς δηλώνει ούτε στη σωστή ούτε στη λάθος κατεύθυνση.

Ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο του βαρόμετρου είναι το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ανάμεσα στους προέδρους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή του Νίκου Κωνσνταντόπουλου μέχρι και σήμερα αποδεικνύεται ως ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος με μεγάλη διαφορά από όλους τους προκατόχους του.

Κρίση ταυτότητας και Ισραήλ

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα της Αριστεράς είναι η εικόνα που δόθηκε από την αρχική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε σφοδρά πυρά τόσο εξ αριστερών όσο όμως και εκ των έσω.

Η πανομοιότυπη σχεδόν εκφορά του λόγου στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του υπουργείου εξωτερικών με τη χλιαρή στάση απέναντι στο Ισραήλ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να σπεύδει να διορθώσει με μια δική του ανάρτηση από τις ΗΠΑ.

Από τα εσωτερικά πυρά κυρίως παλαιότερων συντρόφων της στο ΣΥΡΙΖΑ δεν γλίτωσε ούτε η αρμόδια τομεάρχης εξωτερικών Ρένα Δούρου από τα μάτια της οποίας πέρασε η ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα χτύπημα μετά από αυτό του προέδρου ο οποίος σε συνέντευξή του στην Κρήτη χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ «ιερή συμμαχία» κάτι που ανάφερε δυο φορές.

Είναι ένα ακόμη δείγμα της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα με κεντρώες θέσεις γεγονός που απομακρύνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους οποίους όμως τώρα τους χρειάζεται περισσότερο ενόψει και ευρωεκλογών για τις οποίες ο πρόεδρός του δηλώνει ότι θα παραμείνει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στην πίεση που δέχτηκε και από τα Αριστερά του ο Στέφανος Κασελάκης αποφάσισε χθες να μην συναντηθεί τελικά και την σκληρή οργάνωση Ισραηλινών AIPAC – σιωνιστική τη χαρακτηρίζουν πολλοί ακόμη και στις ΗΠΑ.

Στον κ. Κασσελάκη είχε επιτεθεί ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος ο οποίος εγκάλεσε τον κ. Κασσελάκη γιατί επιλέγει να συναντηθεί με «την πιο σκληρή, συντηρητική και φιλοπόλεμη οργάνωση που λειτουργεί ως το λόμπυ του κόμματος Λικούντ και του κράτους του #Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το καρφί μπήκε πιο βαθιά όταν ο κ. Καρπόζηλος εκτός την συγκυρία μιας γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με ευθύνη Νετανιάχου επικαλέστηκε και τον Αμερικανό Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς ο οποίος χαρακτηρίζει την οργάνωση δεξιά που υποστηρίζει εξτρεμιστές αρνητές των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απέδιδαν την ακύρωση της συνάντηση του κ. Κασσελάκη με τον Διευθυντή Διεθνών Υποθέσεων της ισραηλίτικης οργάνωσης στις ΗΠΑ στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έδειξε απροθυμία για αποκλιμάκωση της πολεμικής έντασης. 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ