Άκης Τσοχατζόπουλος – Ο καθοριστικός του ρόλος στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Άκης Τσοχατζόπουλος – Ο καθοριστικός του ρόλος στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Πολιτικοί συντάκτες που έζησαν από κοντά τον πρώην υπουργό και κάλυψαν όλη τη φορτισμένη πολιτική περίοδο των ημερών του μιλούν στο MEGA για τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο ισχυρός άνδρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της χώρας επί Ανδρέα Παπανδρέου. Για πολλά χρόνια ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές» τονίζει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, προσθέτοντας πως «όταν πέθανε ο Ανδρέας δεν έγινε πρωθυπουργός γιατί η εποχή είχε αλλάξει και δεν μπορούσε να την υπηρετήσει» 

«Κατέστρεψε το όνομα του και την ιστορία του γιατί ένιωθε άτρωτος, δεν πίστευε ότι το ίδιο του το κόμμα θα ανοίξει διαδικασίες εναντίον του» υπογραμμίζει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, συμπληρώνοντας πως «ο λαός λέει ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα ο Άκης είχε βοηθήσει πολύ κόσμο και σίγουρα αυτό το ατιμασμένο τέλος δεν του άξιζε».

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος άφησε το αποτύπωμά του στην πορεία του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή, αλλά θεωρώ πως η προσωπική του τραγωδία τα τελευταία χρόνια όμως ζωής του, αν δεν ακύρωσε τότε σε μεγάλο βαθμό αμαύρωσε αυτήν την πορεία, τον απαξίωσε ως πολιτικό και ως άνθρωπο και έπληξε βαθιά την υστεροφημία του» υποστηρίζει ο σύμβουλος έκδοσης όμως εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Γιώργος Παπαχρήστος.

Οι δικαστικές καταδίκες στο ενεργητικό του, ήταν δυστυχώς και εκείνες που θα έβαζαν τη χαρακτηριστική σφραγίδα στο βιβλίο της ζωής του. Μιας ζωής που πέρασε εντός της Χαριλάου Τρικούπη.

«Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Του κόμματος που έφερε τα πάνω-κάτω στο πολιτικό χάρτη μετά το 1981» σημειώνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς, τονίζοντας: «Όμως η δικαστική καταδίκη του για το σκάνδαλο των εξοπλισμών αμαύρωσε την αρχική θετική πορεία και έτσι φεύγει από τη ζωή κουβαλώντας ένα ανεξίτηλο, δυστυχώς, αρνητικό στίγμα».

 tsoxatzo 1

Ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς υπογραμμίζει ότι «ο Άκης Τσοχατζόπουλος μέχρι τα τελευταία του πίστευε ότι είναι θύμα σκευωρίας, μιας σκευωρίας που κατά τη γνώμη του την είχαν οργανώσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι».

Ό Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν όμως και ο άνθρωπος που δεν κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός. Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρεου από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996 έδωσε μία σκληρή μάχη απέναντι στον Κώστα Σημίτη.

Στην πρώτη ψηφοφορία λαμβάνουν από 53 ψήφους έκαστος και περνούν στον δεύτερο γύρο οπότε και ο Κώστας Σημίτης επικρατεί με 86 ψήφους έναντι 75 του πιστού παπανδρεϊκού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η δεύτερη μεγάλη ήττα του από τον Κώστα Σημίτη ήλθε όταν ο δεύτερος εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ιστορικό και ιδιαίτερα φορτισμένo συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο του 1996. Η διαφορά του ήταν 408 ψήφοι.

 tsoxatzo 2

«Έφτασε δύο φορές στην πηγή της εξουσίας αλλά δεν ήπιε νερό. Νομίζω ότι τότε συμφιλιώθηκε με την ιδέα ότι δε πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός ή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλαξε πορεία» προσθέτει ο Τάσος Παππάς.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε σε κορυφαίες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις. Είναι γνωστό όμως, ότι εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε διαχωρίσει -με βάση τις αρχές και τις αξίες του- πλήρως και ριζικά τη θέση του απέναντί του. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» ανέφερε η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Άκης τσοχατζόπουλος συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε βουλευτής από το 1974 έως το 2007.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ