Πρωτοφανής πρόκληση από Τουρκία για «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο: «Θα σας απαντήσουμε στο πεδίο» -Νέα ψυχρολουσία από ΗΠΑ

Πρωτοφανής πρόκληση από Τουρκία για «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο: «Θα σας απαντήσουμε στο πεδίο» -Νέα ψυχρολουσία από ΗΠΑ

Οσο εντείνεται η πίεση στην Αγκυρα, τόσο η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο περί «απάντησης στο πεδίο».

Μάλιστα, μετά την έκθεση «καταπέλτη» της Κομισιόν και την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που δημιούργησαν έντονη νευρικότητα στην Τουρκία, ήρθε ακόμη ένα «χαστούκι» αυτή τη φορά από το αμερικανικό Κογκρέσο. Και αυτό διότι βουλευτές των ΗΠΑ επιδιώκουν να μην εγκριθεί η πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη γείτονα χώρα, αποστέλλοντας διακομματική επιστολή στον Αντονι Μπλίνκεν.

Αδιανόητες απειλές της Αγκυρας σε Ελλάδα και Κύπρο: «Θα σας απαντήσουμε στο πεδίο»

Την Πέμπτη, η Τουρκία τράβηξε κι άλλο το σχοινί, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της ενάντια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, εξαπολύοντας απειλές ότι «θα απαντήσει στο πεδίο», αν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ισχυρίζεται ότι «τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο, όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας

Απ' τη μεριά του, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Ελλάδα και Κύπρος, με αφορμή το μεταναστευτικό, που βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, θα θέσουν όλο το εύρος των κινήσεων της Τουρκίας που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ζήτημα στο οποίο θα αναφερθεί ο κ. Μητσοτάκης θα είναι η μη τήρηση από πλευράς Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Το δεύτερο ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι είναι οι παραβάσεις εντός νόμιμα οριοθετημένων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την παρενόχληση του Nautical Geo εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανατολικά της Κρήτης και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τρίτο ζήτημα που θα τεθεί είναι η παραβίαση από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Τόσο οι ενέργειες της Άγκυρας το καλοκαίρι στα Βαρώσια, όσο και η αλλαγή πολιτικής με την απαίτηση για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί λειτουργούν αποτρεπτικά για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS