Μητσοτάκης: Λύση τα εμβόλια και όχι οι περιορισμοί στη μετάλλαξη «Δέλτα»

Μητσοτάκης: Λύση τα εμβόλια και όχι οι περιορισμοί στη μετάλλαξη «Δέλτα»

Ο πρωθυπουργός απαντώντας για τα προνόμια που αναμένεται να δοθούν στους εμβολιασμένους είπε «υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα».

«Στο ζήτημα του κορωνοιού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Εκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου. «Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία
Σχετικά με την Τουρκία: «Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού

  • Μπορέσαμε να προμηθευτούμε εμβόλια για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας.
  • Εγινε μια συζήτηση για τις μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη Δέλτα και κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Σύμφωνα με εισηγήσεις ECDC η μετάλλαξη αυτή θα είναι η επικρατούσε στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο.
  • Δεν πρέπει να μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες με έντονη παρουσία της μετάλλαξης, υπάρχει μόνο μια απάντηση στην μετάλλαξη αυτή ο εμβολιασμός.
  • Πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια να ενταθεί ο εμβολιασμός.
  • Θέλω να ζητήσει από τους συμπολίτες μας να δουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες. Οσοι έχασαν τη ζωή τους και διασωληνώθηκαν ήταν ανεμβολίαστοι.
  • Συζητήσαμε θέματα οικονομικά σήμερα. Η διευκρίνιση για την πορεία της ευρωζώνης είναι θετική, τη συμμερίζομαι και εγώ αυτή την άποψη και για την Ελλάδα.
  • Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα διανύσαμε μεγάλο δρόμο, όπου γίνεται η έγκριση των προγραμμάτων. Το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε εκτιμώ ότι τα 4 δισ. θα εκταμιευτούν πολύ γρήγορα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
  • Εχετε δει τα συμπεράσματα που αφορούν στην Τουρκία ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει με την Τουρκία. Ως προς τα ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για προσφυγικό το ευρωπαϊκό συμβούλιο καλεί την Τουρκία να υποβάλλει τις προτάσεις της.
  • Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στη συνεργασία υπό δύο προϋποθέσεις.
  • Η πρώτη αποτυπώνεται στο λήμμα για τη μετανάστευση, να μην εργαλειοποιείται, είναι απαράβατη γραμμή
    δεύτερη προϋπόθεση η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης να αποδέχεται επιστροφές από την Ελλάδα.
  • Με αφορμή τα θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία δεν νοείται λύση στο κυπριακό εκτός του πλαισίου της διζωνικής δημοκρατίας. Αποτελεί πάγια θέση του γγ του ΟΗΕ. Δεν τροποποιείται αυτή η προσέγγιση.
  • Συζητήσαμε και θέματα για σχέσεις με τη Ρωσία.
  • Με επιμονή δική μου και Ντράγκι ενισχύσαμε τα συμπεράσματα που αφορούν τη Λιβύη οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 24/12 και τα αποτελέσματα σεβαστά από όλους. Ζητάμε να γίνει πρόοδος στο διάλογο και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι και ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ