ΑΠΘ: Κατάληψη ή βιβλιοθήκη; -Το χρονικό της σύγκρουσης, τι λένε τα κόμματα

ΑΠΘ: Κατάληψη ή βιβλιοθήκη; -Το χρονικό της σύγκρουσης, τι λένε τα κόμματα

Να αποτρέψουν την δημιουργία βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ επιχειρούν με επεισόδια και βανδαλισμούς οι γνωστοί-άγνωστοι μπαχαλάκηδες, ενοχλημένοι που έληξε η απαράδεκτη κατάληψη του Βιολογικού.

Σε ένα κρεσέντο βίας που ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο, όταν και κατέστρεψαν ό,τι εργασίες είχαν γίνει ως τότε αλλά και με τα χθεσινά επεισόδια και το άγριο ξύλο με τα ΜΑΤ, οι «μπαχαλάκηδες» επιχειρούν να αποτρέψουν την κίνηση της πρυτανείας με τη συνδρομή του Υπ. Παιδείας να φτιάξουν μια βιβλιοθήκη στο χώρο του Βιολογικού.

Πολιτική κόντρα για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Η βίαιη ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη δεν άργησε να επεκταθεί στο πολιτικό επίπεδο, με το κυβερνών κόμμα να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ότι δεν καταδίκασε την «επιδρομή των μπαχαλάκηδων» στο ΑΠΘ αλλά ότι τους καλύπτει πλήρως, κάνοντας λόγο για «συνενοχή».

ΝΔ: Ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του είναι συνενοχή

Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε αλλά τελικά έβγαλε ανακοίνωση για τους μπαχαλάκηδες με τις βαριοπούλες που κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευαζόταν στο ΑΠΘ. Όχι φυσικά για να τους καταγγείλει αλλά για να τους καλύψει πλήρως. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ντροπή, είναι συνενοχή!».

ΣΥΡΙΖΑ: Ως εδώ με τις προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κάνοντας λόγο για φθηνές προβοκάτσιες και στημένη ένταση: «Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία. Έχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική.Ειδικά σήμερα που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης (αναφερόμενος στο απαλλακτικό βούλευμα για τον «Ινδιάνο»). Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά». ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την κυβέρνηση και την αστυνομία κατηγόρησε και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος έκανε λόγο για βεντέτα προκλήσεων προκειμένου να υπάρξει «νομιμοποίηση» της Πανεπιστημιακή Αστυνομίας στα μάτια των πολιτών.

Το χρονικό των επεισοδίων στο Βιολογικό

Όλα ξεκίνησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν και η αστυνομία με ειδική επιχείρηση έβαλε τέλος σε μια κατάληψη που διαρκούσε... 30 χρόνια, στη συγκεκριμένη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Οι τότε αντιδράσεις των αντιεξουσιαστικών, κυρίως, ομάδων, κάμφθηκαν, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες που ξεκίνησε η αξιοποίηση -επιτέλους- του δημόσιου χώρου του Πανεπιστημίου προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της έρευνας, με την κατασκευή της βιβλιοθήκης, οι συγκεκριμένες ομάδες επανήλθαν. Επί καθημερινής βάσης και ενώ τα έργα ήταν σε εξέλιξη, πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τα ΜΑΤ να εμφανίζονται προκειμένου να... προστατέψουν τις εργασίες.

Η επίθεση με βαριοπούλες - Κατέστρεψαν τα πάντα στο Βιολογικό

Κατά καιρούς ξεσπούσαν επεισόδια, μικρής ή μεγαλύτερης έντασης, ωστόσο αυτό που έγινε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και καταδικάστηκε έντονα από όλους, έφερε τη νέα σελίδα στο ντροπιαστικό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Άγνωστοι εισέβαλλαν στον χώρο του Βιολογικού, ενώ η αστυνομία ήταν απούσα, και κατέστρεψαν ολοσχερώς με βαριοπούλες τα έργα που είχαν γίνει μέχρι τότε. Η Σύγκλητος στην έκτακτη σύνοδό της, καταδίκασε σε όλους τους τόνους, ομόφωνα, τους βανδαλισμούς.

Οι αρχές, όπως ήταν αναμενόμενο, ανακοίνωσαν ότι οι εργασίες κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ξεκινούσαν και πάλι, όπως και έγινε, όμως για ακόμη μια φόρα οι λίγες δεκάδες αντιδρώντων έκαναν την εμφάνισή τους.

Πρόσφατα, ο ιστορικός και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη
Στάθης Καλύβας σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η ιδεολογία της ισοπέδωσης» είχε στηλιτεύσει τις εικόνες στο ΑΠΘ. Αναφερόμενος στις παθογένειες της παιδείας στην Ελλάδα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκεί, «οι Κύπριοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υποδειγματικό πανεπιστημιακό ίδρυμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο -με παράλληλη και ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ανώτατης παιδείας» για να προσθέσει: «Καρδιά του πανεπιστημίου η εκπληκτική, σχεδιασμένη από τον Jean Nouvel, βιβλιοθήκη[...] Και μιλώντας για βιβλιοθήκες, αυτές τις μέρες ενεργοποιούμε την αστυνομία στην κατασκευή τους». Φυσικά αναφερόταν στα απαράδεκτα επεισόδια που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο ΑΠΘ.

Αγριο ξύλο στο ΑΠΘ την Τρίτη

Δεν άργησαν να ξεσπάσουν πιο βίαια επεισόδια σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, την Τρίτη το μεσημέρι, όταν τα άτομα που υποστηρίζουν την πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονται κοντά στο πρώην Στέκι και αυτές απάντησαν με μερική χρήση χημικών.

Τα επεισόδια διήρκεσαν αρκετή ώρα και επεκτάθηκαν και στον χώρο της Πρυτανείας, ενώ σημειώθηκαν οκτώ τραυματισμοί.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, ώρες αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε πορεία διαμαρτυρίας των ίδιων ομάδων. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ εκτοξεύοντας πέτρες, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. 

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Οκτώ τραυματισμοί και δύο συλλήψεις

Το βράδυ έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και δεύτερου ατόμου για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα στο χώρο του ΑΠΘ.

Πρόκειται για έναν 48χρονο, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, επιτέθηκε φραστικά προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, και στη συνέχεια επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον αστυνομικού, ο οποίος αντέδρασε και τον απώθησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η σύλληψη 24χρονου, ο οποίος είχε προσαχθεί κατά την διάρκεια των επεισοδίων έξω από την Σχολή Θετικών Επιστημών.

Σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης επισημαίνεται ότι "μεσημβρινές ώρες σήμερα (10-05-2022) και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη αστυνομικά μέτρα για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα".

«Προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση των ενδεδειγμένων μέσων και τεχνικών. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ