Αρση μέτρων: Ανοίγουν την Κυριακή οι εκκλησίες για τους πιστούς - Τα μέτρα εντός των ναών

Αρση μέτρων: Ανοίγουν την Κυριακή οι εκκλησίες για τους πιστούς - Τα μέτρα εντός των ναών

Από την προσεχή Κυριακή ανοίγουν και πάλι οι εκκλησίες για τους πιστούς, στο τρίτο στάδιο άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Από την Κυριακή θα επιτρέπεται και πάλι να συμμετέχουν οι πιστοί στις λειτουργίες, αλλά και να παραβρίσκονται σε άλλα μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις. Οπως τόνισε χθες στην ενημέρωση των ΜΜΕ για τον κορωνοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς, η παρουσία των πιστών θα γίνεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προς αποφυγή τυχόν εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

Οπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, οι ναοί θα μπορούν να δεχτούν πιστούς ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Δηλαδή για χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. «Ενας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1.000 ή 1.500 τ.μ. μπορεί να δεχτεί ως 50 άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, από το υπουργείο Υγείας υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους θα βρίσκονται εντός των ναών, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Σύμφωνη με τα μέτρα η Ιερά Σύνοδος

Χθες, η Ιερά Σύνοδος στην συνεδρίασή της, «υποδέχτηκε» θετικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα με το άνοιγμα των ναών.

«Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθόρισε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των ιερών Ναών με την συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της μετά την συνεδρίαση.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS