ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρή απάντηση Ελλάδας στον προκλητικό Οκτάι: «Οι θέσεις μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο - Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα τις προκλήσεις»

Μηνύματα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας εκπέμπει η Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές κινήσεις και την απρεπή ρητορική της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικά είναι όσα μετέδωσε το Σάββατο στο ΣΚΑΙ. Διπλωματικες πηγές σχολίασαν το παραλήρημα του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις που«πυροδοτούν την ατμόσφαιρα», αναφέροντας χαρακτηριστικά για την Κύπρο ως ένα νησί, «το οποίο ανήκει στην Τουρκία από το 1571».

Συγκεκριμένα το μήνυμα των διπλωματικών πηγών είναι το εξής: «Οι θέσεις μας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις και δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής»


Ο κος Οκτάι επανέλαβε δε τα περί ερευνών από το πλοίο «Nautical Geo», στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και μάλιστα πρόσθεσε πως: «Όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του».

Στο μεταξύ νωρίτερα, στην Καθημερινή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα. Η παρουσία αυτή θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές. Αν μια χώρα σχεδιάζει να κάνει το απονενοημένο διάβημα, να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας», και συνέχισε:

«Η Τουρκία με την επεκτακτική, νεο-οθωμανική και ισλαμο-κεντρική πολιτική της έχει καταφέρει να αποξενωθεί από το σύνολο των κρατών της άμεσης γειτονίας της. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα που πρέπει να διδάσκεται,πώς μπορεί μία χώρα να καταστρέψει μέσα σε λίγα χρόνια τις σχέσεις που έχτιζε επί δεκαετίες», επισημαίνει ο κος Δένδιας ερωτηθείς για την προσπάθεια προσέγγισης Αιγύπτου και Ισραήλ από την Τουρκία.

Σχετικά με την επιλογή του για τη Σκύρο για νέα νησιωτική τοποθεσία αμερικανικών βάσεων ο κος Δένδιας ανέφερε, πως η αμερικανική πλευρά ήρθε στη διαπραγμάτευση με μια αρχική πρόταση, η οποία περιελάμβανε κι άλλες τοποθεσίες, μαζί και τη Σκύρο.

«Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η ελληνική πλευρά δεν υπέβαλε ποτέ πρόταση για τη Σκύρο. Πάντως δεν είναι πρωτοφανές σε μία διαπραγμάτευση μια πλευρά να ζητάει κάτι και μετά να το αποσύρει.»είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θα μπω σε θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι οι Αμερικανοί φοβήθηκαν την αντίδραση της Τουρκίας», και πρόσθεσε:

«Αν η τουρκική αντίδραση ήταν τόσο σημαντική, δεν θα είχαν επιλέξει στρατόπεδο στην Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα από τον Έβρο, ούτε τον ναύσταθμο στη Σούδα, σε ένα νησί στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία επιτρέπει την επιλογή κι άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Άρα η παρούσα επιλογή δεν είναι κατ' ανάγκην η τελική».

Η δήλωση του Οκτάι
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Άγκυρα προκάλεσε με δηλώσεις στον απόηχο των αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, να μιλά για την Κύπρο, σημειώνοντας πως: «Είναι ένα νησί, το οποίο είναι δικό μας από το 1571».
Ο Οκτάι με προκλητικότητα είπε σε Αθήνα και Λευκορωσία πως: «Σήμερα, επειδή προσπαθούν να πουν μερικά πράγματα, να καταλάβουν ποιοι είναι η μειoνότητα και ποιοι οι εισβολείς. Να τους το θυμίσουμε στους Έλληνες, στους Ελληνοκύπριους και σε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο Οκτάι τόνισε πως: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», σημειώνοντας ότι: «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι που δεν το κατάλαβαν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα πλοίο ιταλικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας και επιχείρησαν να το στείλουν για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Να υπογραμμίσω πως όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντησή του».

Σχετικά με τις αμυντικές Συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία ο Οκτάι δήλωσε πως: «Με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και οποιαδήποτε συμφωνία κι αν έχουν κάνει, μην βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται απο πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι. Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκύπριους. Αν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση, την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά» και συνέχισε:

«Eπίσης, δεν θα υποχωρήσουμε στο ζήτημα να δώσουμε και πάλι ζωή στα Βαρώσια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή της ΤΔΒΚ».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το «λάθος», η «άρνηση» και ο Βησσαρίων...

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS