ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μνημόνιο στο ποδόσφαιρο με FIFA και UEFA -Υστατη λύση η διακοπή του πρωταθλήματος

Ξεκάθαρος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο και στο πρωτάθλημα της Super League.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που… «το άρρωστο κλίμα θα συνεχιστεί θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε τη Super League, γιατί καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από το να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινό συμφέρον».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και τα σχέδια της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μνημόνιο με FIFA και UEFA, ζητώντας να συνδράμουν και οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε με διακοπή πρωταθλήματος και ποδοσφαιρικό Grexit. Τόνισε δε ότι δεν κρύβεται πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Αρχικά και απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σκωπτικά: «Προτιμώ να περνώ δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο από το να περνώ δύσκολες ώρες κάνοντας δημοψηφίσματα ή κλεισίματα τραπεζών». 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χθες, σε μια κίνηση καταλαγής έφερε για ψήφιση την τροπολογία για το ποδόσφαιρο. «Σύμφωνα με την διάταξη μια ομάδα τιμωρείται αλλά δεν εξοντώνεται. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ήταν το ρητορικό ερώτημα Μητσοτάκη ο οποίος συνέχισε: «Για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Ωστόσο έκρινα εγώ προσωπικά ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν δύναται να εξελιχθεί σε κοινωνική. Γι' αυτό απομάκρυνα ευρωβουλευτή μας που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός συλλόγου» είπε αναφερόμενος στην αποπομπή Θοδωρή Ζαγοράκη.

Μητσοτάκης: Προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα
«Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου».

«Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. ο αθλητισμός είναι υγεία», επεσήμανε.

«Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους», τόνισε.Ύστατη λύση η διακοπή του πρωταθλήματος». 

Μητσοτάκης: «Αν συνεχιστεί το νοσηρό κλίμα, θα διακόψω το πρωτάθλημα»
«Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν θα συνεχίσει η ανασύνταξη του αθλήματος», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου».

«Αν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν θα χάσουν έσοδα και θα αποβληθούν οι σύλλογοι από τους ευρωπαϊκούς αγώνες»
«Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες. Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν μας επισκεφτούν οι ιθύνοντες της UEFA και FIFA να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα. Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Να γνωρίζουν οι συνένοχοι σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους», κατέληξε, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS