Μητσοτάκης για συμφωνία με Γαλλία: Θωρακίζει τα σύνορά μας - Στο πλευρό μας η μοναδική ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη

Μητσοτάκης για συμφωνία με Γαλλία: Θωρακίζει τα σύνορά μας - Στο πλευρό μας η μοναδική ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη

Συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο - Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί

«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. «Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

Συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο
«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο. «Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος - Γαλλίας.

«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνογαλλικής Συμφωνίας που προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, τη μόνη που έχει πυρηνικά στην Ένωση» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».

Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες
«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, «απαντώντας» σε ανάλογες κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία αυτή (σ.σ. με τη Γαλλία) υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας. Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση» ρώτησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. «Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, Κρίμα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βρήκατε καταφύγιο στον κ.Βενιζέλο που τον θέλατε στην φυλακή
«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται 8 ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».

Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές. Θα κλείσω επισημαίνοντας με τη σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η χώρα μας τα κόμματα εξουσίας να ομονοούν σε θέματα εθνικής άμυνας και θα χαιρετίσω τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. Εξ ου και θα ξανακαλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους ιδίως όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος - Γαλλίας.

'

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

  • Την περασμένη Τρίτη στο Ελιζέ συνυπογράψαμε μαζί με Μακρόν τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
  • Μία συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική
  • Ιστορική η σημερινή συνεδρίαση
    η ψήφισή του θα σημαίνει πολλά και κρίσιμα
    τη θωράκιση της πατρίδας μας στη Μεσόγειο
  • Ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
    ενίσχυση συμμαχικού πόλου ειρήνης
  • Τα εθνικά της πλεονεκτήματα σε όλους σαφή
  • Για πρώτη φορά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη
  • Ολοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belliΣήμερα γίνεται πραγματικότητα με κυβέρνηση ΝΔ
  • Η χώρα μας αποκτά 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra
  • Η Ελλάδα θα διαθέτει πια σκάφη επιφανείας αντάξια των ικανοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια
  • Ολα αυτά δεν υπήρχαν μέχρι χθες, υπάρχουν τώρα όπως και τα Rafalle, από τα οποία τα πρώτα θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του έτους
  • Συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες
  • Αμυνα και διπλωματία είναι δύο όψης αυτής της ασπίδας
  • Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια συμφωνία με τη Γαλλία
  • Αμοιβαία ένοπλη συνδρομή αν απειληθεί η επικράτεια ενός εκ των δύο συμμάχων
  • Δίπλα μας ο ισχυρότερος στρατός της ηπείρου μας, η μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ηνωμένων Εθνών
  • Το προπολεμικό μήνυμα «ψωμί ή κανόνια» δεν υφίσταται
  • Η χώρα μας μπορεί και θα έχει και τα δύο
  • Οποιος αμφισβητεί τη συμφωνία, ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων
  • Το 2025 η πρώτη φρεγάτα θα είναι στο ναύσταθμο Σαλαμίνας, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έστρωναν χαλιά και προσκυνούσαν τα νερά
  • Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν απειλείται Η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς τας Ανατολάς
  • Η επιτυχία αυτή δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά της χώρας
  • Μία παρακαταθήκη για τον τόπο
  • ιστορική πρέπει να είναι και η αποδοχή της
  • Οι πολίτες και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν πει Ναι
  • Κάθε Οχι που θα ακουστεί στη Βουλή θα είναι Οχι σε αυτούς
  • Κύριοι Τσίπρα, κύριοι βουλευτές της αντιπολίτευσης σας καλώ ευθέως να αναθεωρήσετε το Οχι που θα πείτε
  • Μην οχυρωθείτε πίσω από το παρών. Σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο
  • Τι μεσολάβησε και το αρχικό Ναι, έγινε ίσως και μετά Οχι
  • Ποιος αποφάσισε να εμφανιστείτε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση
  • Το παρελθόν σας εκδικείται
  • Από το «όχι» στις γραβάτες, πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ