Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις

Τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι αντίστοιχα, υποδέχτηκε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

«Οι στενές σχέσεις Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του.

«Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμεναν άλυτες για μισό αιώνα και δημιουργήσαμε ένα υπόδειγμα για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές επαφές που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του είπε ότι «Ο Λαβρόφ κατέρριψε τον μύθο ότι η Ρωσία ήταν αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

«Η στρατηγική Ελλάδας, Κύπρου, Ισράηλ είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε. Βασική προϋπόθεση ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε: «Η συνάντησή μας έγινε υπό το βάρος των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, που προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες».

Παράλληλα ανέφερε ότι: «Αυτές οι εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Κοινός παρονομαστής είναι να αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικόητητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος στην τριμερή είπε ότι «έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας».

«Το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις και στις προσπάθειες επιβολής των θέσεων της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας προς όφελος των χωρών της περιοχής» διεμήνυσε και κατέληξε: «Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευτούμε στον 20ο αιώνα επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων».

Πριν τις κοινές δηλώσεις, οι τρεις άντρες είχαν 20λεπτη συζήτηση στο μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών, στον πρώτο όροφο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν η ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Χριστοδουλίδη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και ο στενός συντονισμός Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα ζητήματα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ