Δένδιας για τουρκικές απειλές: Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε - H Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της

Δένδιας για τουρκικές απειλές: Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε - H Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της

Μήνυμα προς την Τουρκία μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε. Αλλά και δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε διαγωνισμό λέξεων. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της. Με όλα τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

5695076«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Αιγύπτιοι φίλοι μας έχουν βγει δημόσια για να καταγγείλουν τις τουρκικές πρακτικές. Υπογράμμισαν το αυτονόητο: ότι η σημερινή διοίκηση της Τρίπολης δεν έχει εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», πρόσθεσε αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες.

«Τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο "Μνημόνιο Συναντίληψης" που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης και στη συζήτηση που είχαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας: «Συζητήσαμε τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Μια σύγκρουση που έχει πάρει τη χειρότερη τροπή μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία. Η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα αυτήν την πράξη και διαμαρτυρήθηκε στη ρωσική πλευρά. Η πολιτική μας έναντι της Ουκρανίας βασίζεται σε τρεις αρχές: τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, την απαγόρευση της χρήσης βίας, την απαγόρευση της απειλής χρήσης βίας. Είμαι τόσο χαρούμενος που η Πολωνία είναι ανένδοτη όσον αφορά την τήρηση αυτών των αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς και στη διατήρηση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας» και τόνισε ότι «θα θέλαμε να βοηθήσουμε ώστε να διασφαλιστεί ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης της Οδησσού θα εγγραφεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτιστική ασπίδα προστασίας πάνω του».

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της μετανάστευσης. Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε: «Καταδίκασα τις προσπάθειες να ωφεληθεί η κατάσταση όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα έχουν πέσει θύματα τέτοιων "υβριδικών επιθέσεων". Προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων της ΕΕ είναι η απάντηση» κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ